Şekerbank

Tarım Danışmanlarının Kadro İsteğine Çözüm Önerisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım Danışmanlarının Kadro İsteğine Çözüm Önerisi
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa'da gerçekleştirilen ''Ortak Akıl Toplantısı''nda' dile getirdiği Tarım Danışmanları hakkında rapor istemesinden sonra Tarım Danışmanlığının geleceği tartışılmaya başlandı.

Bakanlığa öneri olarak Tarım Danışmanlarının çok zor koşullarda ve az ücrete çalışmasının önüne geçebilecek bir öneri sunmak istedik.

Bakanlık her yıl Tarım Danışmanlarına yılda iki ödeme şeklinde biri Aralık diğeri de Ağustos ayında ödeme yapmaktadır. Bir danışmana yıllık olarak toplamda 60 çiftçi danışmanlığı hizmeti karşılığında yılda toplam 36.000 TL ödeme gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda bir danışmana en az 5 yıl süre ile 210.000 TL ödeme yapmaktadır.

Önerimiz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) bu yıl IPARD II kapsamında hibe başvurularında yatırımcının temsil ve ilzam yetkili kişi şartını Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim çalıştırma şartına bağlamıştı. Bugün itibari ile kurum yatırım desteklemeleri kapsamında en fazla bir milyon avro desteğin yüzde 70' ine kadar destek vermektedir. Bu yıl destekleme kapsamında avroyu 3,21 TL'den sabitlenmiştir. Bir yatırımcı bir milyon avroluk yatırımda 2.247.000 TL destek almaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu destek miktarını yüzde 70 den yüzde75 e çıkardığında destekleyeceği miktar 2.407.500 TL olmaktadır. Desteğin yüzde 5'lik farkı 160,50 TL olmaktadır. Bakanlık hibe başvurusu yapan yatırımcıya bu desteği baştan sağlayarak yatırımcıdan beş yıl süre boyunca Bakanlığın belirlediği Tarım Danışmanını çalıştırmasını istemelidir ve beş yıl boyunca ki sigorta bedelini yatırımcıdan kesmelidir. Beş yıl sonunda sigorta primi ödemesinden sonra kalan yüzde 5' lik arasındaki farkı ödemelidir.

İkinci bir seçenek kurum mevcut hibe desteği ile yatırımcıya zorunlu olarak kurumun kendi belirlediği personeli çalıştırma şartı koymalıdır. 

Tarım Danışmanı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) kurumun sözleşmeli personeli olmalıdır.

Bu şekilde yatırımcı deneyimli bir personel elde etmişken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yapılan yatırımların sağlıklı kontrol edilmesini ve üretime katkı verilmesinde başarı elde edecektir.

Beş yıl sonra yatırımcının zorunluluğu kalktığında Tarım Danışmanı yatırımcı ile devam etmek istediğinde devam edebilmeli, eğer Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile devam etmek isterse kurumun ilk önce bulunduğu ilde ki yatırımda yoksa seçenek verilerek tayin ataması yapabilmelidir.

Bilindiği gibi kurum yöneticileri tarafından sürekli verilen yatırım desteği ile birçok personel istihdam edildiğidir. Bu şekilde istihdamın farklı ve kontrolü kurumda olacak şekilde yeniden düzenlenmiş olacaktır.

Bu projemizin eksik ve iyileştirilebilir tarafları olabilir. Daha iyi iş seçenekleri de önerilebilir. Okuyucularımızdan sayfaya yorum olarak yazmaları ile önerimizin geliştirilmesine ve yeni önerilerini yazmalarını rica ediyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Çelik: Et fiyatlarının aşağı çekilmesi yönünde besici ve kasaplarla çalışmalarımızı sürdüreceğizÖnceki Haber

Bakan Çelik: Et fiyatlarının aşağı çekil...

Bakan Çelik, Aksu'da üretici Gökçen'i ziyaret ettiSonraki Haber

Bakan Çelik, Aksu'da üretici Gökçen'i zi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar