Şekerbank

Tarihten Gelen Lezzet; Kıbrıscık Pirinci

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihten Gelen Lezzet; Kıbrıscık Pirinci
Tofidass

Bolu Köroğlu Dağları'ndan doğan Aladağ Çayı'nın suladığı bereketli Çeltikdere Vadisi'nde yetişen Kıbrıscık Pirinci, yöre halkı tarafından yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor. 

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat;

“İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Cuma Deresi ve Dereci Köprüsü mevkilerini içine alan Çeltikdere Vadisi'nde köy sakinlerimizin geleneksel yöntemlerle ekimini yaptığı Kıbrıscık pirinci, üreticisini ve tüketicisini memnun etmeye devam ediyor.

Seben ve Kıbrıscık ilçelerimizin sınırında yer alan Çeltikderesinde bu tarım yapılıyor. Yöre halkı arasında Karakılçık pirinci olarak bilinir. Bu pirincimiz diğer pirinçlere göre daha ufak olmasına rağmen  kendine has aroması ve lezzeti ile aranan bir tat olarak yerini almıştır. Normal pirinç pişirilirken 1'e 2 oranında su kullanılırken Kıbrıscık pirincimizde 1'e 3 oranında su kullanılır.

İlçe sınırlarımızda yer alan köylerde yaklaşık 50 aile tarafından 400 dekarlık alanda yetiştiriciliği yapılan pirincimizin Coğrafi işareti de alınmış olmakla birlikte yoğun talebe rağmen yıllık 150-160 tonluk sınırlı üretimi mevcuttur.  

Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin ekim yapabilmesi adına her yıl 1 ton çeltik tohumunu köylülerimize İl Özel İdaremizin finansman desteği ile Yöresel Ürünlerimizin Geliştirilmesi üretiminin yaygınlaştırılması ve devamlılığının sağlanması adına veriyoruz.

Fakat sınırlı üretimin dezavantajına rağmen orakla hasat edilip tamamen beden gücüne bağlı bir üretimi olan pirincimiz coğrafyanın ve eşsiz tadının verdiği avantaj ile oldukça iyi fiyatlardan alıcı bularak üreticilerini memnun etmekle birlikte tarihi yolculuğuna da devam etmektedir. Üreten Bolu’nun Üreten Çiftçilerinin hasadı bol kazancı bereketli olsun" dedi.

  

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tekfen Tarım ‘İyi Tarım Uygulamaları’ Sertifikası aldıÖnceki Haber

Tekfen Tarım ‘İyi Tarım Uygulamaları’ Se...

Denizli’de Ayva Hasadı Devam EdiyorSonraki Haber

Denizli’de Ayva Hasadı Devam Ediyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar