Şekerbank

Sivas’ta Zirai Gözlem Yer İstasyonu Kurulum Çalışmaları Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sivas’ta Zirai Gözlem Yer İstasyonu Kurulum Çalışmaları Başladı
Tofidass

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri" programı dâhilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürütülmekte olan "Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı" projesi dâhilinde Sivas ilçeleri ve merkez olmak üzere toplam 8 adet gözlem istasyonu kuruluyor.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan ASLAN "TARBİL" ile ilgili yaptığı açıklamada; "Çiftçiler bu projeyle bulunduğu yer ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihini, saatlik yağış tahminini, zirai uyarıları, güncel rekolte tahminini ve sulama yönetimini anında öğrenebilecek. Tamamen ücretsiz olarak çiftçi ve köylümüze hizmet sunulacak bu proje için kurulacak tarımsal gözlem istasyonları çiftçimize tarlasında yüzde 40'a varan su tasarrufu ile gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 35'e varan tasarruf ve daha birçok kazanımı da beraberinde getirecektir. Proje sadece çiftçilere yönelik değil, akademisyenlere, tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacaktır. 

Bu proje ile uydu görüntüleri ve yersel ölçüm ağlarından alınan verilerin, yüksek hızlı bilgisayarlarda değerlendirilmesi, ürün ve yer bazında güncel zirai bilgiye dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kamera görüntülerinden de bitki özellikleri çıkartılabilmektedir. Bu bilgiler ülkemizde tarımsal faaliyet yönetimi konusundaki paydaşlara anlık olarak iletilmektedir. Sistemin dört ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; uydu görüntü indirme ve işleme merkezi, tarım alanlarından toprak ve ürün görüntü özellikleri ile zirai meteorolojik verileri toplayan yersel gözlem ağı, veri toplama ve işleme merkezi, seçilen ürün ile yere ilişkin canlı raporlama, zirai uyarı ve karar destek sistemidir. Kurulacak olan tarımsal gözlem istasyonlarının, ilimize, çiftçilerimize ve ülke tarımına hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Biber Yetiştiriciliği Kursu Sona ErdiÖnceki Haber

Biber Yetiştiriciliği Kursu Sona Erdi

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ArtıyorSonraki Haber

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Artıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar