Şekerbank

Raflara 'karışık salça' gelecek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Raflara 'karışık salça' gelecek!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, domates ve biber salçasının karıştırılarak “karışık salça” şeklinde piyasaya sunulmasının önünü açan tebliğ değişikliğini imzaladı. Söz konusu salçalar, karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla "Domates/Biber Karışık Salça", "Biber/Domates Karışık Salça" olarak isimlendirilecek.
Tofidass

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, domates ve biber salçasının karıştırılarak "karışık salça" şeklinde  piyasaya sunulmasının önünü açan tebliğ değişikliğini imzaladı.

AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, "Türk Gıda Kodeksi  Salça ve Püre Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Gıda, Tarım ve  Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanmak  üzere Başbakanlığa sunuldu.

Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği, tekniğine uygun ve hijyenik  şekilde üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, muhafaza edilmesini,  depolanmasını, taşınmasını ve pazarlanmasını sağlamak üzere domates salçası ve  püresi ile biber salçası ve  püresinin özelliklerini belirliyor.

Halihazırda yürürlükte olan tebliğ kapsamında domates  ve biber  salçası karıştırılarak piyasaya arz edilemiyor, yapılan değişiklikle artık  domates ve biber salçası karıştırılarak "karışık salça" olarak piyasaya arz  edilebilecek.

HER BİRİNDEN EN AZ YÜZDE 30 ORANINDA KARIŞTIRILACAK

Karışık salça, herhangi biri en az yüzde 30 olacak şekilde domates ve  biber salçasının tebliğde belirtilen oranlarda karıştırılması ve ilave tuz hariç  en az yüzde 28 brikse (suda çözünen kuru madde oranı) kadar koyulaştırılması ile  elde edilebilecek.

Karışık salça üretiminde domates ve biber salçası 30/70, 40/60, 50/50  oranlarında karıştırılabilecek. Bu oranlar her iki salça için de uygulanabilecek.

Söz konusu salçalar, karıştırma oranına göre karışımda fazla olan  salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla "Domates/Biber Karışık Salça""Biber/Domates Karışık Salça" olarak isimlendirilecek.

Karışık salçaların etiketlerinde domates ve biber salçasının karışım  oranı, karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla ürün adı ile  birlikte belirtilecek.

Diğer taraftan tebliğ kapsamındaki ürünler için asitliği düzenlemek  amacıyla limon suyu veya  limon suyu konsantresinin kullanılmasına izin  verilirken, bu değişiklik sebebiyle biber salçasının pH aralığı "4,1-5,0", toplam  asitlik miktarı ise susuz sitrik asit cinsinden toplam kuru maddede kütlece yüzde  10 olarak yeniden düzenlendi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karaciğeri temizleyen besinlerÖnceki Haber

Karaciğeri temizleyen besinler

Çinekop, kırmızı eti solladıSonraki Haber

Çinekop, kırmızı eti solladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar