Şekerbank

Prof. Dr. Akbay'ın 'thiacloprid' tarım ilacı endişesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof. Dr. Akbay'ın 'thiacloprid' tarım ilacı endişesi
Tofidass

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı öğretim üyesi, biyokimya uzmanı, Prof. Dr. Ayşegül Akbay, 'thiacloprid' adlı tarım ilacının, antepfıstığı, armut, domates, biber, elma, kiraz ve narda zararlılarla mücadelede kullanıldığını belirtti. ABD'de bu ilaca bağlı 50 zehirlenme vakasının 2'sinin ölümle sonuçlandığını hatırlatan Prof. Dr. Akbay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık bakanlıklarınca konuya bir açıklama getirilmesini istedi.
Prof. Dr. Ayşegül Akbay, geçtiğimiz hafta, Avrupa Parlamentosu'nda Çevre, Sağlık ve Gıda komitesinde tartışmalara ve itirazlara konu olduğunu belirttiği 'thiacloprid' için, Avrupa Kimya Ajans'nın, 2015 yılında bir rapor hazırlayıp, süreç içinde zararlı etkileri, kayda değer bulunan thiacloprid yerine, başka tarım ilaçlarının tercih edilmesini önerdiğini belirtti. Prof. Akbay, "Hayvanlar üzerinde toksisite değerleri bilinmekle birlikte, thiacloprid'in insanlar için toksik dozları kesin değil. Ancak, ABD'de bildirilen 50 zehirlenme vakasının 2'si ölümle sonuçlanmış. Thiocloprid'in, kronik maruziyette, endokrin sistemde, sinir sistemi, karaciğer ve tiroidde hastalık ve hatta kansere sebeb olduğu ve yine gebelik maruziyetinde bebekte gelişimsel bozukluklara yol açtığı kanıtlanmış" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı, Biyokimya Uzmanı, Prof. Dr. Ayşegül Akbay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Burada kritik konu, ilaçlanmış gıda maddelerindeki kalıntılar ve kalıntılarla vücuda alınan thiacloprid dozları. Bu konuda, Türkiye'deki otoritelerden henüz hiçbir yorum ve uyarı gelmemiş. Mevcut geçerli Türk Gıda Kodeksindeki, Pestisidlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'nde, thiacloprid kalıntıları ve limitler konusunda hiçbir belirtme bulunmuyor. Konuya, Tarım ve Sağlık Bakanlıklarınca bir açıklama yapılması gerekiyor" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ESK 100.000 Adet Besilik Sığır İthal EdecekÖnceki Haber

ESK 100.000 Adet Besilik Sığır İthal Ede...

Fiyatlar kavun üreticisini sevindirdiSonraki Haber

Fiyatlar kavun üreticisini sevindirdi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar