Şekerbank

Patates Üreticinin Yüzünü Güldürdü​

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patates Üreticinin Yüzünü Güldürdü​
Datça'da ​Tanesi 1 kg'ın Üzerinde Patates...
Tofidass

Muğla il genelinde 2011 yılı öncesi çok küçük çapta patates üretimi yapılmakta, istenilen oranda ve miktarlarda üretim yapılamamaktaydı.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2011 yılında patates üretiminin yaygınlaştırılması çalışmalarını başlattı. 2011-2015 yılları arasında Bakanlık, İl Özel İdare, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Eğe Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İnan Meijer Tohumculuk başta olmak üzere birçok kurum, kuruluş ve firmaların katkıları ile " Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim" programı kapsamına alınan patates üretim çalışmaları büyük aşama kaydederek il geneline yayılmaya başladı.

Muğla'daki çiftçi gelirlerinin arttırılması, tüketicilerin daha kaliteli patates tüketimlerinin sağlanması ve ürün çeşitliğinin arttırılmasının amaçlandığı çalışmalar kapsamında Muğla il genelinde ve 12 ilçede üreticilere demonstrasyonlar kurduruldu. Bu amaçla ücretsiz patates tohumluğu, gübre, toprak tahlili gibi hizmetlerin yanında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Elemanlarınca sürekli eğitim, kontrol ve üretim için gerekli tüm çalışmalar mutat olarak yapıldı.

2011- 2012 yılları arasındaki Muğla Merkez, Kavaklıdere, Yatağan, Fethiye ve Ula ilçelerinde başlatılan "Patates Üretim" çalışmalarından olumlu sonuçlar alınınca 2013 yılında bu çalışmalar genişletilerek arttırıldı.  2014 yılında Muğla Merkez, Yatağan, Marmaris, Fethiye, Ula, Kavaklıdere, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde çalışmalar biraz daha artırarak devam edildi. 

 2015 yılına gelindiğinde patates üretim çalışmalarında denenen 25 çeşit 5-6 çeşide kadar düşmüş yüksek bölgelerde "Melody" ve "Agria" sahil bölgelerinde ise  "Musica", "Soprano" ve "Marabel" ana çeşitler olarak üreticilerin beğenisini kazanmıştır.

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün başarılı çalışmaları neticesinde 6-7 ton/dekar ürün ortalama olarak alırken bazı topraklarda 8-9 ton/dekar ürün alınabilmektedir.

Bu çalışmalar çerçevesinde İl Müdürlüğünce Datça İlçesi yazı mahallesinde kurulan demonstrasyon çalışmalarında Ali AY ve Kamuran IŞILDAK adlı üreticiler musica çeşidi patatesten 1200 gr büyüklüğünde yumru üretmeyi başardılar. Datça da büyük ilgiye neden olan çalışmalardan üreticiler oldukça memnun. 1200 gr ağırlığındaki patates üreticini kahvesinde sergilenmekte görenleri hayrete düşürmektedir. Bir ayda ağırlığından 150 gr kaybeden patatesi üretici Kamuran IŞILDAK çürüyene kadar sergilemeye devam edeceğini söyledi.

Patates üreticileri patatesten hem verim hem de kazanç anlamında iyi kazanımlar elde etmektedirler. Ürettikleri patatesleri üç boya ayıran çiftçiler kendi bölgelerinde ya da turistik işletmelere 1.boyu 2.5, 2.boyu 1.5 ve 3.boyu ise 1 TL ücretle sattıklarını ve patates üretiminde çok iyi kazanç sağladıklarını hatta aynı patatesi sonbaharda tekrar ekerek güzlük turfanda patates üretimi yapmak suretiyle kazançlarını katlayacaklarını beyan etmektedirler.

Muğla ilinde patates üretimi üreticilerin yüzünü güldürmeye devam edecektir ancak üreticiler patates üretimi konusunda çok dikkatli davranmaları İl-İlçe Tarım Müdürlüklerinin kontrolünde sertifikalı tohumluklarla üretimi gerçekleştireceklerini unutmamalı sertifikasız özellikle Pazar malı patatesle üretim yapmamaları gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği çalıştayına Türkiye ev sahipliği yapıyorÖnceki Haber

Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiricili...

Fındıkta Kontroller yapıldıSonraki Haber

Fındıkta Kontroller yapıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar