Şekerbank

Parçalanmış Araziler Yatırımı Engelliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Parçalanmış Araziler Yatırımı Engelliyor
Tofidass

Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantılarına İl Müdürü Mehmet ASAK ve Şube Müdürlerinin katılımıyla merkez ilçeye bağlı Yalı Köyünde gerçekleştirildi.

Çiftçi toplantısında konuşan İl Müdürü ASAK, Çiftçilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek tarım parsellerinin bölünmesinin ülke ekonomisine etkisi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. İl Müdürü ASAK yapmış olduğu açıklamada "Ülkemizde tarım işletmelerinin yapısı küçük parçalı ve dağınık arazilerdir. Ülkemizde 23,8 milyon hektar tarım arazisi, 3 milyon tarımsal işletme ve bu işletmelerde 40 milyon hissedar bulunmaktadır. Ortalama işletme büyüklüğü 59 dekar ve işletme başına düşen parsel sayısı 10 parçadır. Yani ülkemizde tarım parseli büyüklüğü ortalama 6 dekar civarındadır. Tarımsal işletme büyüklüğü, ülkemizden alan olarak küçük olan İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde 400 dekar civarındadır. Arazi büyüklüğü küçülen tarım işletmeleri rekabet edebilme gücünü kaybetmekte bunun yanında sulama, drenaj gibi altyapı maliyetleri artmaktadır. Çiftçinin bir tarladan diğer bir tarlaya giderken traktörünün yaktığı mazot ülkemizin ithal ettiğimiz bir üründür bu nedenle kendi öz kaynağımız olmayan, dışa bağımlı olduğumuz ürünleri olabildiğince verimli kullanmaya çalışmamız gerekmektedir.

Olaya başka bir açıdan bakacak olursak mevcut arazileri işleyen 3 milyon kişi, arazilerin müşterek olması nedeniyle araziyi işleyen üreticilerin büyük bir bölümü işletmelerine yatırım yapmamaktadır. Bunun sonucu olarak hem kendisi istenen geliri alamamakta, hem de ülke ekonomisi kayba uğramaktadır. Tarım arazilerimizin küçük ve aşırı parçalı olması nedeniyle ülkemizde meydana gelen üretim kayıpları yıllık 17 milyar liradır.

Bakanlığımız bu durumun önüne geçebilmek ve bu kayıpları önlemek için geçtiğimiz yıllarda mevzuatlarda yeni düzenlemeler gerçekleştirmiştir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Arazi Edindirme Şube Müdürlüğümüz bu işlemleri yürütmektedir. İstediğiniz bilgiyi İl ve İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret ederek alabilirsiniz" dedi.

İl Müdürü ASAK, konuşması sonrasında sözü Şube Müdürlerine bırakarak tüm çiftçilere bol ve hayırlı bir kazanç, bereketli bir yıl geçirmelerini diledi.

Toplantı Şube Müdürlerinin açıklamaları ile devam etti ve son bölümde çiftçilerimizden gelen soru ve talepler değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beypazarı'nda sebze sezonu açıldıÖnceki Haber

Beypazarı'nda sebze sezonu açıldı

Uzay toprağında domates yetiştirmeyi başardılarSonraki Haber

Uzay toprağında domates yetiştirmeyi baş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar