Şekerbank

Muğla’da Teke Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muğla’da Teke Dağıtımı Yapıldı
Muğla'nın hayvancılığına teke dağıtımıyla can geldi.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi" kapsamında 2010 yılından bu yana ilimizin dahil olduğu projede, bu yılda 69 işletmeye toplam 126 adet 6- 8 aylık kıl keçisi tekesi oğlağı dağıtıldı.

İl Müdürlüğü toplantı salonunda yetiştiricilere konuşma yapan İl Müdürü Nazif Ekici bu yılda teke dağıtımı yapacak iller arasında olduğumuzu ve 126 adet teke dağıtılacağını ifade etti. Yetiştiricilerin hayvancılığına can katacağını, iyi bakımla hayvancılıktaki verimliliği arttıracağını söyleyen Ekici "Kıl keçisinin gen kaynaklarımızdan olduğunu, korunması gerektiğini ve Bakanlığımızın onayı ile bu projenin devam ettiğini belirtti. Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Hüseyin Kışla ise  "Muğla'nın küçükbaş hayvan varlığı 370 bin olup bunun 250 bini keçi ve keçilerin %95 i kıl keçisidir. İlimizde üç aylık canlı ağırlık ortalaması 13 kg iken alınan hayvanların üç aylık canlı ağırlık ortalamaları 16,5 kg'dır. Proje ile yetiştiricilerin elinde bulunan koyun ve keçi sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amaçlanmaktadır." Dedi. Ardından kura çekimi ile tekelerin sahipleri belirlenerek teslim edildi.

2014 yılından itibaren yerli gen kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Bakanlığın uygun görüşüyle kıl keçisi tekesi sürülerinde uygulanmaya başlandı. 2014 yılında Muğla il geneline 124 adet, 2015 yılında 92 adet kıl keçisi tekesi dağıtımı yapılmış olup; bu yıl aşım döneminde kullanılmıştır. Bu yıl dağıtımı yapılacak kıl keçisi oğlakları ise Burdur ilinden komisyonca cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği ve ağırlık gibi bazı özelliklerine bakılarak aynı yaştaki hayvanlardan üstün özelliklere sahip damızlık için gerekli şartları taşıyan oğlaklardan seçildi.  2016 yılında ise 126 adet 6- 8 aylık kıl keçisi tekesi oğlağı 69 işletme sahiplerine teslim edildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zeytin Halkalı Leke Hastalığı Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Zeytin Halkalı Leke Hastalığı Eğitimi Ve...

Damızlık Koçlar DağıtıldıSonraki Haber

Damızlık Koçlar Dağıtıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar