Şekerbank

Mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte ekimli yetiştirilmesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte ekimli yetiştirilmesi
Mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte ekimli yetiştirilmesi ile protein oranı yüksek yem elde edilecek
Tofidass

Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesi ile ilgili olarak gerçekleştirilen demonstrasyon sonrası Elmalı'da Tarla Günü düzenlendi. 

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü  işbirliği ile yürütülen "Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi Kapsamında Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın İkinci Ürün Silajlık Olarak Birlikte Ekimli Yetiştirilmesinin Çiftçilere Benimsetilmesi Projesi"  kapsamında düzenlenen tarla gününe Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yrd. Kadri Bilici, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet Fidan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür v. Dilek Boğatimur ile teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.    

Hayvancılık için kaliteli yemin önemine ve silajın yem açığını kapatmadaki rolüne işaret edilen toplantıda mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte yetiştirilmesi ile silajın kalitesinde iyileşme olduğu aktarıldı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki araştırma kuruluşlarının kılavuz mahiyetinde çalışmalar yürüttüğünü kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yrd.Kadri Bilici tarımsal ürünlerin daha az maliyet ve en yüksek verimle nasıl üretilebileceği konusunda araştırmalar yapıldığını ve bu çalışmaların sonuçlarının bu tür etkinliklerle üreticilerle paylaşıldığını söyledi.

Bilici, üreticilere tavsiyeleri dikkate alarak üretim yapmaları noktasında tavsiyede bulundu. Mısırın birçok kullanım alanı bulunduğuna işaret eden Bilici, yem amaçlı kullanılan mısırın fiyatı ne kadar düşük kalitesi ne kadar yüksek olursa nihai olarak piyasaya sunulan et ve süt gibi ürünlerin fiyatlarının da o derece düşük olacağını kaydetti.

Elmalı'nın elma üretimdeki konumu ile yayla seracılığında kat ettiği başarıya dikkat çeken Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, "Elma ilçe ekonomimiz için son derece önemli. Ancak bu sene yaşanan doğal nedenlerden dolayı elmada sorunlar yaşanacak ve bu üreticilerimize ve ülke ekonomisine yansıyacak. O nedenle seracılık bizim için çok önemli. Bu noktada bir seracılık projesi üzerinde çalışıyoruz"

Öztekin, Elmalı'yı tarımsal üretim noktasında hareketlendirmek adına her türlü projeye destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Mısır ve soyanın silajlık olarak birlikte ekimle yetiştirilmesinde elde edilen silajın protein değerinin yükseldiğini belirten Proje Koordinatörü Ertuğrul Taştekin şöyle devam etti; "Bu şekilde elde edilen silajda verim ve kalite yükselmekte. Mısırın protein oranının yüzde 5-6, soyanın ise yüzde 17-18. İkisinin birlikte silaj yapılması halinde ise protein oranı yüzde 8-10 düzeyine yükselmekte. Bu da hayvan beslemesinde kullanılan kaba yemin besin değerini yükseltmekte. Böylece elde edilecek süt ve etin de kalitesi yükselmiş olacak ".

Üreticinin bu çalışma neticesinde elde edilen yemi ayrı bir biçimde hayvanlara vererek elde edilen sütünde analizinin yapılacağını aktaran Taştekin, "Biz BATEM olarak bu denemeyi gerçekleştirdik. Elde edilen sütün kalitesindeki farklılığı sahada da görmek istiyoruz. Amacımız burada sizlere uygulatarak yaygınlaşmasını sağlamak" dedi.

Demonstrasyonun BATEM'e ait mısır ve soya çeşitlerince yapıldığını aktaran Taştekin, ekimden hasada kadar olan sürecin kendileri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli tarafından takip edildiğini söyledi.

Tarla gününde, Elmalı'da üreticilik yapan Süleyman Korkmaz'ın 5 dekar arazisi üzerinde yapılan demonstrasyonun sonuçlarını görmek üzere katılımcılarla ekili alana gidilerek üreticilerin soruları yanıtlandırıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Arzu: 'EXPO’yu yüzümüzün akıyla uygulayacağız'Önceki Haber

Bakan Arzu: 'EXPO’yu yüzümüzün akıyla uy...

TMO'nun mısır alımı üreticiyi rahatlattıSonraki Haber

TMO'nun mısır alımı üreticiyi rahatlattı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar