Şekerbank

Milli Tarım Projesi İçin Kooperatifçiliği Önerdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli Tarım Projesi İçin Kooperatifçiliği Önerdi
Tofidass

İZMİR'in Tire ilçesindeki Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi'nin tarım ve hayvancılığın gelişimi açısından son derece önemli olduğunu belirterek kooperatiflerin öncülüğünde projenin hayata geçirilmesini istedi. 
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Milli Tarım Projesi'nin, tarım ve hayvancılığın gelişimi açısından son derece önemli olduğunu belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Ülkemiz, kooperatiflerin öncülüğünde akıllı tarım ülkesi olmalıdır" dedi. Milli Tarım Projesi'nin Türk tarım ve gıda sektörü için yeni bir umut kapısı olacağını savunan Başkan Mahmut Eskiyörük, projeden sonuç alınabilmesi için kooperatifçiliğin geliştirilmesinin ön plana alınması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin tarım ve gıda ihracatının yaklaşık 18 milyar dolar olduğunu kaydeden Eskiyörük, "Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023'te bu rakamın 40 milyar dolar olması hedefleniyor. Ülkemiz 7 yıl içinde mevcut performansı iki katından fazlasına çıkarma potansiyeline sahip. Birkaç yıl önce tarım sektöründe dünya devi olan uluslararası bir şirketin yöneticisi, 'Anadolu 300 milyon insanı besleyebilir' demişti. Demek ki bütün sorun potansiyeli performansa dönüştürebilmekte yatıyor. Akıllı ve istikrarlı bir tarım politikasıyla hedefi yakalamak zor değil" dedi.
Tarım ve gıda sektörünün stratejik gücü açısından Hollanda ve Yeni Zelanda ülkelerini örnek gösteren Mahmut Eskiyörük, Türkiye'nin her ikisinden de üstün olmasına karşın potansiyelini hangi strateji ve yol haritası ile belirlediğinin önemine dikkat çekti. Hollanda ve Yeni Zelanda'nın Türkiye'ye göre çok daha kısıtlı tarım, tarımsal sanayi ve gıda fırsatlarına sahip olduğunu söyleyen Eskiyörük, "Buna karşın öncelikleri son derece iyi belirlenmiş bir ekonomi politikası ve kooperatifleşmeyle 'Akıllı Tarım Ülkesi'ne dönüşmeyi başardılar. Biz de bunu kooperatifçilikle yapabiliriz. İşte Milli Tarım Projesi bu yönden çok ciddi bir fırsat olarak karşımızda duruyor. Türkiye tarımsız, tarım kooperatifsiz kalkınamaz. Çiftçiye para veren değil, para kazandıran bir tarım politikası oluşturmalıyız. Kooperatifleşme, devletin öncelikli tercihi olmalıdır. Ancak böylelikle kayıtdışılığı ortadan kaldırır, gıda güvenliğini sağlar, üretimi planlayarak fiyat istikrarını oluşturabiliriz. Akıllı Tarım Politikasıyla, çiftçiliği güvenceli bir meslek haline getirmeliyiz ki; gençlerimiz köyünü terk etmesinler ve yerinde yaşayıp üretsinler. Yoksulluğun yaşanmadığı, barışın sağlandığı bir Türkiye istiyorsak Akıllı Tarım Ülkesi olmalıyız. Bu da ancak kooperatifleşmeyle olur" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yerli tavuk 2017'de piyasadaÖnceki Haber

Yerli tavuk 2017'de piyasada

Sarımsağını "esnafsız tezgah"ta satıyorSonraki Haber

Sarımsağını "esnafsız tezgah"ta satıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar