Şekerbank

Mikoriza Mantarı İle Şeker Pancarında Verim Artışı Bekleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mikoriza Mantarı İle Şeker Pancarında Verim Artışı Bekleniyor
Tofidass

Yozgat Merkez Özlüce köyündeki Mikoriza mantarı ile ekilen Şeker Pancarında gelişim ve verime etkilerinin gözlemlenmesi demonstrasyonu uygulanmaktadır.

Demonstrasyon arazisinde basın mensupları ile birlikte incelemelerde bulunan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir; 

“Mikoriza mantarı ile ilgili demonstrasyon çalışmalarında geçen yıl ki çalışmalarda sağlanan başarıdan sonra bu yılda Merkez Özlüce Köyündeki bu arazilerde  mikoriza mantarı ile kaplanan şeker pancarı ekimi yapıldı. Tarla mikorizalı ve mikorizasız olmak üzere iki parsele ayrıldı, iki parselde de çıkışlar olduktan sonraki aşırı soğuklardan zarar görüğü, bölgedeki şeker pancarı tarlalarınında zarar gördüğü, ancak demonstrasyon tarlasında mikoriza mantarı ile ekilen şeker pancarının mikorizasız ekilen şeker pancarına göre çok daha az soğuktan zarar gördüğü tespit edilmiştir. Ayrıca demonstarsyon tarlasında kök yanıklığı görülmüş olup mikorizalı parselimizin kök yanıklığında az bir zarar görmüştür. Mikorizasız kısım kök yanıklığından çok fazla zarar görülmüş olup bir kısmı sürülmüştür.

Mikoriza mantarı bitkilerin köklerine yapışarak bitkiye zarar vermeden bitki köklerinde yaşayarak topraktaki mikroorganizma faaliyetlerini düzenler ve bitkilerin topraktaki bitki besin maddelerini daha iyi almasını sağlayarak bitki gelişiminin daha iyi olmasını sağlar. Demonstrasyon tarlasındaki ekimimizde de bitki köklerinin konrolü yapıldığında kök gelişiminin daha iyi olduğu, bu yüzden hem kök yanıklığından hemde soğuklardan mikorizalı parsel,mikorizasız ekilen şeker pancarına göre çok daha az zarar gördüğü anlaşılmıştır. 

Mikoriza mantarı ile ilgili çalışmalarımız farklı ürünlerde de devam etmektedir. Yapılan çalışmalarımızla ilgili tüm çiftçilerimize bilgilendirme yapılmaktadır, isteyen çiftçilerimiz demonstrasyon tarlasında inceleme yapabilir. ” Dedi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çanakkale'de Hasat ŞenliğiÖnceki Haber

Çanakkale'de Hasat Şenliği

10 Ekip 30 Kontrolör İle Biçerdöver Kontrolleri Başladı. Dane Kaybına Geçit Yok!!!Sonraki Haber

10 Ekip 30 Kontrolör İle Biçerdöver Kont...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar