Şekerbank

Mikoriza Mantarı ile Domateste Verim Artışı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mikoriza Mantarı ile Domateste Verim Artışı
Tofidass

Yozgat Merkez Kuşçu Köyünde yapılan Domateste mikoriza mantarının verime etkilerini çiftçilere göstermek amacıyla önder çiftçilerden Nezir Peker’e ait 5 Dekar arazide yapılan demonstrasyonda verimde  % 26 artış sağlandı.

Hasatta demonstrasyon alanında incelemede bulunan yapılan demonstrasyonu alınan ürünü yerinde gören Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR şunları söyledi:

“Mikoriza Mantarı; doğada tabii bir şekilde bulunan faydalı toprak mikroorganizmaları olup bitki köklerine yapışıp kendi kök uzantılarını oluşturmakta ve bitkinin ile birlikte yaşayan kök sisteminin gerçek bir uzantısı olarak, daha fazla kök salmasını sağlayarak orada bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından daha iyi alınabilmesini sağlamaktadır. 

Bu demonstrasyonda ;

Çiftçinin elindeki BT236 domates çeşidinden dikim bu çeşitlerden 3 sıra mikorizalı dikim 3 sıra mikorizasız dikim şeklinde yapılmıştır. Böylelikle mikoriza mantarı bulaştırılmış olan fideler ile normal fideler gelişim sürecinde izlenme imkânı sağlanmıştır. 

Bitki gelişim sürecinde yapılan gözlemlerde mikorizalı sıralardaki fidelerde daha iyi ve hızlı bir gelişim gözlenmiştir. 

Hasat dönemine gelindiğinde ise yapılan hasatta mikoriza mantarı bulaştırılarak ekilmiş olan sıralarda verimin % 26 daha fazla olduğu somut olarak gözlenmiştir. Bu nedenle bütün çiftçilerimize tavsiye ediyoruz” dedi.

Çiftçi Nezir Peker 

“Yozgat İl gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün rehberliği ve tavsiyesi ile her üretimini yaptığım domateste mikoriza mantarını yanyan sıralarda denedik. Mikorizalı sıralardaki domateslerin daha iyi geliştiğini, ürün büyüklüğü ve kalitesinin daha iyi olduğunu ve verimi artırdığını gördüm. Köyümdeki diğer çiftçilere de tavsiye edeceğim” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Çelik: KHK ile 733 kişi Bakanlıktan ihraç edildiÖnceki Haber

Bakan Çelik: KHK ile 733 kişi Bakanlıkta...

Binali Yıldırım'dan Doğu ve Güneydoğu'ya tarımsal yatırım müjdesiSonraki Haber

Binali Yıldırım'dan Doğu ve Güneydoğu'ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar