Şekerbank

Binali Yıldırım'dan Doğu ve Güneydoğu'ya tarımsal yatırım müjdesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Binali Yıldırım'dan Doğu ve Güneydoğu'ya tarımsal yatırım müjdesi
Tofidass

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım planlarının tanıtım toplantısına katıldı. Yıldırım burada 4 yılda özel sektör ve kamuyla beraber 140 milyar liralık alt yapıdan sağlığa ulaşımdan tarıma hayvancılığa kadar yatırım yapacaklarını ifade etti

Başbakan Yıldırım, “Değerli vatandaşlarım, Doğu ve Güneydoğu’da kapsamlı bir yatırım destek hamlesi başlatıyoruz hayırlı, uğurlu olsun. Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizde yaşayan bütün vatandaşlarımıza, 23 ilimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza, esnafımıza, çiftçimize, gençlerimize, kadınlarımıza önemli haberlerimiz var. Başlattığımız bu program içerisinde teşvikler var, destekler var, hibe yatırımlar var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde yatırımlar, yatırımlar için cazibe merkezi haline getirecek dev adımları atıyoruz. 

Her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe bazında ve havza bazında bundan böyle gerçekleştireceğiz. Nadas alanlarını daraltmak üzere yem bitkileri ekimine yüzde 50 mevcudun üzerine daha destek ilave edeceğiz. Tarım üretimimizde kaliteyi arttırmak için sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekliyoruz. Bu destekleri de yine bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde de yüzde 25 bir artık hedefliyoruz. Tarım arazilerinde sulamaya ve toplulaştırmaya hız vereceğiz. Şuana kadar 3 milyon 760 bin hektarlık alanın 2 milyon 222 bin hektarını toplulaştırdık. 330 bin hektarlık alanda da toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu ülkemizin büyük bir sorunu miras yoluyla tarlalar bölünüyor bölünüyor bölünüyor bir evlek bile kalmıyor dolayısıyla, hiç kimse bu işten bir şey anlamıyor. Şimdi bu toplulaştırmayla daha büyük parseller elde edilecek ve böylece tarım işletmeciliğiyle elde edilen ürün daha fazla olacak, daha fazla katma değer olacak.

Sulama ve tarım sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın Silvan Barajını yapacağız. Buradaki Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki 1.1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 45’ni açtık, geri kalan yüzde 55’i içinde 5,5 milyar lira yatırım yapacağız. Demek ki böylece önümüzdeki 4 yılda sulanmayan bölgede arazi kalmayacak. 10 milyar lira yatırımla Anadolu’nun, Doğu Anadolu’nun, Güneydoğu Anadolu’nun topraklarını suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak sulu tarım bölgede çok daha gelişecek. Bu şekilde bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Bakın yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz 1 yılda 4 milyarı geri geliyor böyle bir yatırım var mı? 2,5 yılda yatırım kendini amorti ediyor. 7.3 hektometre küplük depolama hacmi olan baraj ve göller yatırımlarım içinde yine bu dönemde 3 milyar para harcayacağız. Hocam, bütün paralar sana gitmiş. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 206 hektometre nedir o hektometre Hocam? Metreküp mü, ton metreküp mü? Milyon metreküpmüş tamam. Kusura bakmayın bilgileri tazelemek gerekiyor. 260 milyon metreküp mü demek tamam öyle daha iyi anlaşılıyor. 260 milyon metreküplük su temini var, 781 kilometre su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Toplamda günlük 450 bin metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Bu içme suyu yatırımlarının toplam bedeli de 700 milyon liradır. Tüm bu ulaştırma, enerji altyapı projelerinin maliyeti, yani ulaştırma, enerji, sulama üç alanda 27 milyar lira. 

Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerimizdeki tarım hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için yani bu anlattığım işler için tam 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Ayrıca bölgeye yıllık ek olarak 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. “ dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mikoriza Mantarı ile Domateste Verim ArtışıÖnceki Haber

Mikoriza Mantarı ile Domateste Verim Ar...

Kırsal kültür müzeyle geleceğe taşınıyorSonraki Haber

Kırsal kültür müzeyle geleceğe taşınıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar