Şekerbank

Kuru üzüm ihracaatının devamı için Chlorpyrifos Ethyl’e dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuru üzüm ihracaatının devamı için Chlorpyrifos Ethyl’e dikkat!
TURGUTLU Ticaret Borsası ile Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Kuru üzüm sektöründe zirai ilaç kalıntısı ve Chlorpyrifos Ethyl isimli etkili maddenin bağlarda kullanım durumu toplantısı” Turgutlu Ticaret Borsası’nda, Borsa başkanı Yılmaz Orcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürü Musa Çallıi le İlçe Müdürlüğü’nün konu ile ilgili mühendislerinin katılımıyla gerçekleşti.
Tofidass

Turgutlu Ticaret Borsası ile Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Kuru üzüm sektöründe zirai ilaç kalıntısı ve Chlorpyrifos Ethyl isimli etkili maddenin bağlarda kullanım durumu toplantısı” Turgutlu Ticaret Borsası’nda, Borsa başkanı Yılmaz Orcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürü Musa Çallıi le İlçe Müdürlüğü’nün konu ile ilgili mühendislerinin katılımıyla gerçekleşti. 
Yapılan açıklamada; “Kuru üzüm ihracatımızın %85’i Avrupa Birliği ülkelerine yapılmakta ve yılda 500 milyon dolar civarında ülkemize girdi sağlanmaktadır. Bu ihracat kapasitesine sektörün tüm paydaşlarının yıllar süren çabalarıyla ulaşılmıştır. Bu pazarın korunması ve sürdürülebilmesi bağcılığımız açısından hayati önem taşımaktadır. Bu hususta Avrupa Birliği’nin gıda güvenliğini arttırma kararları ve kriterleri ciddi takip gerektiren bir durumdur.
Bu konuyla ilgili Avrupa Birliği’nin en son aldığı karar ile bağlarda özellikle Salkım güvesi (Lobesia botrana)’ne karşı kullanılan Chlorpyrifos Ethyl maddesinin maksimum kalıntı limiti 0,50 ppm’den 0,01 ppm’e düşürülmüştür. Bu çok düşük bir değer olduğundan söz konusu etkili maddenin bağlarda kullanılması çok dikkat gerektiren bir durumdur.
Kurutmalık üzümde kullanılan tüm ilaçlarda kalıntı değerlerinin maksimum kalıntı limitlerinin altında tutulması ihracatımızın sürdürülebilir olması için büyük önem arz etmektedir. Toplantıda bu sürdürülebilirliğin sağlanması için nelerin yapılması gerektiği hususu görüşülmüştür.
Ayrıca Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonumuzda, Bitki koruma ürünü reçete yazma yetkisine haiz Ziraat Mühendisleri ile yapılan toplantıda yukarıda bahsedilen konular anlatılarak, dikkatli olunması için gerekli uyarılar yapılmıştır.
İlçemiz bağcılarının mağduriyet yaşamaması ve kuru üzüm ihracatımızın devam etmesi için, bağda ruhsatlı olmayan ilaçların kullanılmaması, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi, İlçe Müdürlüğümüzün ilaçlama ilanlarına göre gerektiği kadar ilaçlama yapılması, reçeteli ilaç kullanılması ve ayrıca bağlarda Avrupa Birliği’nin en son aldığı karar nedeniye Chlorpyrifos Ethyl aktif maddeli ilaçların kalıntı riskinden dolayı tercih edilmemesi konularında çiftçilerimizin çok dikkatli olmaları gerekmektedir.” denildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sahte ve tarihi geçmiş tarım ilaçları çiftçiyi mağdur ediyorÖnceki Haber

Sahte ve tarihi geçmiş tarım ilaçları çi...

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSGSonraki Haber

Türkiye’nin ilk yerli traktörü HSG

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar