Şekerbank

Küçükbaş Damızlık Test Merkezi Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Küçükbaş Damızlık Test Merkezi Açıldı
Tofidass

Uşak ili Eşme ilçesi Kolonkaya köyünde; Vali Ahmet OKUR, İl Genel Meclisi Başkan Mehmet NACAR, TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırma Daire Başkanı Dr. Ali AYAR, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, Eşme Kaymakam Vekili Ahmet SOLMAZ, Eşme İlçe Müdürü Ertan KELEŞ, Adnan Menderes Üniversitesi Zootekni Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan KARACA, Uşak İli Koyun Keçi Birliği Başkanı Asım KÜÇÜKAKIN, Bakanlık Çalışanları ve Üreticilerin katılımıyla Küçükbaş Damızlık Test Merkezi  açıldı.

Eşme koyunu  yağsız ince kuyruklu ırklardan olup kökeni de İç Batı Anadolu Bölgesinin yerli ırkı olan dağlıç koyununun akademik bir çalışma olmaksızın yani yetiştiricilerimizin kıvırcık, sakız gibi ırklarla yapmış olduğu melezleme sonucunda elde edilmiştir.

Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesindeki alt projelere ıslah konusunda model referanslar oluşturmak amacı ile uygulanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yer aldığı 'Eşme Yöresi  Kıvırcık Melezi Koyun Popülasyonu Damızlık Üretim Sürecinin Yetiştirici Koşullarında Yapılandırılması' isimli TÜBİTAK KAMAG projesi 2010-2015 yıllarında yürütülerek sonuçlandırıldı.

Tübitak Başkanlığında Adnan Menderes Üniversitesi, Ege  Üniversitesi, Eşme İlçe Müdürlüğü ve Uşak İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin ortak çalışması ile Eşme İlçesinde 12 çiftçi ailesinde 325 baş  anaç koyun ve 25 baş koç ile bilimsel çalışma başlatılmıştır. Proje 2015 yılı Aralık ayında sonuçlandırılarak Irk tescili yapılmıştır.

Proje çıktılarının uygulamaya aktarılması ve yaygınlaştırılması kapsamında,; Batı Anadolu koyunculuğunda ön plana çıkan Uşak İli Eşme İlçesinde rekabet gücü yüksek, nitelikli damızlık koyun üretim sürecini gerçekleştirecek bir ıslah organizasyonunu hayata geçirerek bütün bölgeye hizmet verebilecek damızlık hayvan merkezi oluşturmak amacıyla Özel İdare desteğiyle İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin çalışmaları sonucu altyapı süreci oluşturuldu.

"Eşme Yöresi Kıvırcık Melezi Koyun Popülasyonu Damızlık Üretim Sürecinin Yetiştirici Koşullarında Yapılandırılması" Projesinin yetiştirici şartlarında sürdürülmesi sözleşmesi; İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, Proje lideri olarak  Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan KARACA, Uşak ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği adına  Yönetim Kurulu Başkanı Asım KÜÇÜKAKIN tarafından imzalandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Okur, Sanayicileri TKDK hibesi ile yatırama davet ettiÖnceki Haber

Vali Okur, Sanayicileri TKDK hibesi ile...

'İncir Üretiminde Kadın Eli' Proje Tanıtım Toplantısı YapıldıSonraki Haber

'İncir Üretiminde Kadın Eli' Proje Tanıt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar