Şekerbank

Koyun Ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi Ve Kaydı Projesi Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koyun Ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi Ve Kaydı Projesi Başladı
Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi Projesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır.
Tofidass

Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi Projesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştır. Proje; hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi planlanmıştır.

Proje aynı zamanda Avrupa Birliği'ne uyumlu, sağlıklı ve güvenilir verilerin bulunduğu elektronik bir kayıt sisteminin kurulmasını da hedeflemektedir. 2014 TÜİK verilerine göre; ülkemiz 32 milyondan fazla koyun, 10 milyondan fazla keçi varlığına sahiptir.

''Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı için Teknik Yardım Projesi; Elektronik Küpe TedariğiEl Terminali Tedariği ve Eğitim-Bilgilendirme-Bilinçlendirme (Teknik Yardım) olmak üzere 3 bileşenden oluşmaktadır. Elektronik Küpe, üzerinde ve içinde numarası olan, kendisine gönderilen sinyalle aktifleşen bir küpedir. Elektronik küpenin geliştirilmesinde RFID teknolojisi kullanılmıştır. RFID taşıyıcıları pasif, yarı pasif ve aktif olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Pasif RFID taşıyıcıları çalışmak için enerji kaynağına ihtiyaç duymazken, aktif ve yarı pasif RFID taşıyıcıları ise, çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyar.

Elektronik küpe, kuzu ve oğlakların sol kulağına takılmaktadır. Sağ kulaklarında ise klasik küpe uygulaması devam etmektedir.

Elektronik kimliklendirme ile, tek tek sayımdan sonra manuel yöntemlerle yapılan bilgi girişinin neden olduğu hata payı yüksek kayıtların da önüne geçilmektedir.

Projenin hayata geçmesi ile el terminallerinin okuyacağı elektronik küpe numaraları sisteme doğrudan aktarılmakta ve böylece hata payı da en aza indirilmektedir. Elektronik küpeler el terminali aracılığıyla yaklaşık 12-20 cm'den, sabit okuyucularla ise 1 metreye kadar okunabilmektedir. Hızlı okuma sistemi ile uygulayıcı için zaman tasarrufu sağlanmaktadır.

Bakanlığımız bünyesindeki Koyun Keçi Kayıt Sistemi'nde tutulan kayıtlar da bu sayede kolaylıkla güncellenebilmektedir. Elektronik kimliklendirme, rakamsal verilerin sağlıklı ve hatasız tutulmasını sağladığı gibi özellikle küpeleme yapan ekiplerin iş yükünü de azaltmaktadır.

Koyun ve keçilerde "Küpeleme ve Kayıt Sistemi" Ülkemizde 2006 yılından bu yana uygulanıyor. Kimliklendirme ve kayıt sistemi;

  • Hayvan hareketlerinin takibi,
  • Herhangi bir hastalık ve salgın durumunda sorunun kaynağına ulaşım,
  • Hayvan verimlilik ölçümü
  • Hayvan sayısının tespiti
  • Sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimi (sağlıklı et tüketimi, kontrolsüz gıdanın, hayvan kesiminin ve satışın önlenmesi vs.)

amacıyla yapılmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ANADOLU BOZKIRI TOPRAK İŞLEMESİZ TARIMLA BEREKETLENİYORÖnceki Haber

ANADOLU BOZKIRI TOPRAK İŞLEMESİZ TARIMLA...

Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Hasadına Tarla Günü DüzenlendiSonraki Haber

Kayın Mantarı Yetiştiriciliği Hasadına T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar