Şekerbank

Köprübaşı Zeytin Hasat Şenliğinde Makineli Hasat Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köprübaşı Zeytin Hasat Şenliğinde Makineli Hasat Yapıldı
Tofidass

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Köprübaşı Zeytin Hasat Şenliğinin ikincisi yoğun bir katılımla gerçekleşti.  

Özel bir çiftlik alanında düzenlenen 2. Hasat Şenliği'ne; Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, Köprübaşı Belediye Başkan Vekili Niyazi Akçiçek, Köprübaşı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Soner Adanır, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanları ile İstanbul, Bursa gibi İllerden pek çok yatırımcı katıldı.

Bu yıl düzenlenen Zeytin Hasat Şenliğini diğer şenliklerden önemli hale getiren etken,  İspanyadan getirilen zeytin hasat makinesinin Türkiye ve Manisa'da ilk olarak kullanılmış olması oldu. Bahse konu makine ile yapılan hasat çalışmasıyla hem maliyetleri azaltmak, hem zamandan tasarruf sağlamak, hem de özellikle zeytinyağında kaliteyi arttırmak hedefleniyor.

Etkinlikte 2013, 2014, 2015 gibi farklı dikim tarihlerindeki toplamda 235 dekar zeytin alanında makineli hasat gerçekleştirildi. Zeytin hasat zamanı oldukça önemlidir. Erken hasat yapıldığında yağ oranı çok düşük olmakta, geç hasat yapıldığında ise meyvelerin çoğu yere dökülmekte ve fermantasyon başladığı için yağ kalitesi düşmektedir. Makineli hasat sayesinde meyve optimum koşullarda toplanacağı için verim ve kalite yüksek olacaktır.

Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren ve zeytinde makineli hasadın günden güne yaygınlaşması gerektiğine vurgu yapan Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya, işçi masrafının çok fazla olduğunu söyledi. Zeytin bahçelerinin makineli hasada pek uygun olmadığını kaydeden Kaya, kentsel dönüşüm gibi makineli hasada dönüşüm olması gerektiğini ya da yeni kurulacak olan bahçelerin buna uygun olması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından zeytinler makineyle hasat edildi. Hasat edilen zeytinler traktöre yüklenerek yağ sıkmaya götürüldü. Etkinlik, Uluslararası Tadım Uzmanı Birsen Can Pehlivan'ın katılımcılara zeytinyağı tadım eğitimi vermesiyle son buldu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir'de Tarımsal Yatırımlar Artarak BüyüyorÖnceki Haber

Balıkesir'de Tarımsal Yatırımlar Artarak...

Çiftçi, Tarım İlacı İçerek İntihar EttiSonraki Haber

Çiftçi, Tarım İlacı İçerek İntihar Etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar