Şekerbank

KKTC'nin Suya Hasret Topraklarını Suyla Bulaştırmak İçin İlk Adım Atıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KKTC'nin Suya Hasret Topraklarını Suyla Bulaştırmak İçin İlk Adım Atıldı
Tofidass

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hizmete aldığı “KKTC Su Temin Projesi” ile Türkiye tarafından iletilen suyun, adanın suya hasret topraklarıyla buluşması için ilk adım atıldı. Türkiye’den gelen suyu Güzelyurt ve Meserya ovalarına iletecek tünelin sözleşmesi imzalandı.

KKTC’de son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşanmaktaydı ve su meselesi, hem miktar hem de su kalitesinin yetersizliği noktasında ortaya çıkmıştı. Bu problemin ortadan kaldırılması maksadıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları DSİ Genel Müdürlüğü tarafından KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacını karşılamak için bir proje hazırlandı.

Su Deniz Yüzeyinin 250 Metre Altında Askıda Döşenen Borularla Gitti

Hazırlanan proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Türkiye tarafında Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz’in 250 metre altında askıda döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarıldı.

Sulama İçin İlk Adım Atıldı

Geçitköy Barajı’na aktarılan suyun Ada içerisinde dağıtımı için yaklaşık 500 km isale hattı inşa ettiklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu isale hatları vasıtasıyla Adanın her noktasına suyu ulaştırdık ve oradaki vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Bugün itibarıyla Ada, yeteri kadar suyu memba kalitesinde kullanabiliyor. Şimdi ise suya hasret toprakları suyla buluşturmak için ilk adımı attık. Bu çerçevede Türkiye’den gelen suyu Güzelyurt ve Meserya ovalarına iletecek tünelin sözleşmesi imzalandı” dedi.

Tünelin Yatırım Bedeli 101 Milyon Lira

Sözleşmenin dün imzalandığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “KKTC’deki sulama projelerini tamamladık. Bu çerçevede imzalan sözleşme ile Güzelyurt ve Meserya Ovalarına suyu iletmek için 101 milyon lira yatırım bedeli 5,7 km'lik tünel inşa edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

İlk Etapta Güzelyurt’ta 75 Bin Dekar Zirai Arazi Suyla Buluşacak

Yapılan planlamaya göre ilk etapta Güzelyurt’ta bulunan 75 bin dekarlık ovanın sulanacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu  “Sulama projesinin bütün üniteleriyle tamamlanarak hayata geçmesi ile oradaki çiftçilerimiz dekar başına yaklaşık ilave 700 TL zirai gelir elde edecek. İç çapı 4 metre olacak bu tünel ve diğer sulama projeleri KKTC için son derece önemli. Sulama ile aynı zamanda yer altı su kaynakları da beslenmiş olacak” diye konuştu.

KKTC’de yaşayan vatandaşlarımız için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin her daim KKTC’nin yanında olacağını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yerli Üretim Patatesler Düzenlenen Törenle Hasat EdildiÖnceki Haber

Yerli Üretim Patatesler Düzenlenen Tören...

Türkiye’de En Çok Soyanın Üretildiği İlde Hasat BaşladıSonraki Haber

Türkiye’de En Çok Soyanın Üretildiği İld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar