Şekerbank

Kivi Şenliği Çoşkuyla Kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kivi Şenliği Çoşkuyla Kutlandı
Ordu'da tarımsal ürünlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak ve üreticilere ek gelir getirici yeni tarımsal ürünleri üretmeye teşvik etmek amacıyla Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Tofidass

Ordu'da tarımsal ürünlerinin tanıtılmasına katkı sağlamak ve üreticilere ek gelir getirici yeni tarımsal ürünleri üretmeye teşvik etmek amacıyla Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Bu kapsamda ilde her yıl üretim alanı ve üretim miktarı artmakta olan ve Türkiye üretiminde ikinci sırada yer aldığı kivinin "Ordu Kivisi" algısıyla bölge ve ülkemize tanıtılmasını sağlamak amacıyla  Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının katkılarıyla İl Müdürlüğü uygulama bahçesinde kivi şenliği düzenlenmiştir.

Düzenlenen şenliğe Vali Vekili Ahmed Akın VARICIER, Garnizol Komutanı Vekili J.Albay Atamer YEŞİL, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa ÇÖPOĞLU, Vali Yardımcısı Engin AVCI, Vali Yardımcısı Mehmet Erhan TÜRKER,  ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin TONKAZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Öğretim üyeleri, kurum amirleri ile çok sayıda üretici katılmıştır.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ; "Bundan tam 20 yıl önce ilimizde görev yapan meslek büyüklerimizin gayretleriyle ilimiz üreticileri kivi meyvesiyle tanışmıştır. O zamanda üreticilerimize 8-9 adet kivi bir takım olarak dağıtılmış ve adeta hatıra binaen üreticilerimizin bahçelerine dikimi gerçekleştirilmiştir. Zamanla 500m2 lik ve 1 dekarlık bahçeler oluşturulmuş ve aradan geçen 20 yılın sonunda bu günlere gelinmiştir. Çok şükür ki yapılan tüm bu gayretler neticesinde bugün İlimizde 40-50 dekarlık hatta daha büyük modern kivi bahçeleri kurulu durumdadır. Bu çaba ve emeğin neticesinde de Ordu Türkiye'de kivi üretiminde 2. sıraya yerleşmiştir. İlimiz, yaklaşık 3.000 dekar alanda 6.500 ton kivi üretimiyle ülkemiz üretimi olan 40.000 tonun yaklaşık sını karşılamaktadır. Ancak mevcut kivi alanımızın 3 katı kadar daha kivi üretimine uygun alanımız bulunmaktadır. Şu anda ülkemizin kivi üretimi 40.000 ton civarında tüketim ise 50.000 tonun üzerindedir. Üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat ile karşılanmaktadır. Oysaki ilimizde mevcut kiviye uygun alanların değerlendirilmesi durumunda ülkemizin ihtiyacı olan ve ithalatla karşılanan yaklaşık 10.000 ton kiviyi rahatlıkla üretebilecek durumdayız. İnşallah bu konuda yapacağımız çalışmalarla ülkemizin ithalat ile karşıladığı kiviyi ilimizde üreteceğiz. Böylece fındık ve balda olduğu gibi kalitede ilk sırayı aldığımız kivinin üretiminde de ilk sırayı alacağız. Kivinin ilimizde ilk defa yetiştirilmesinde ve bu günlere gelinmesinde emeği olan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Yine bir teşekkürde üreticilerimize etmek istiyorum. Onlar kivi üretimi için son derece uygun bir ekolojiye sahip ilimizde "Kivide En İyisi Ordu Kivisi" sloganımıza aşırı ve gereksiz kimyasal kullanımından kaçınmak suretiyle destek oldular ve ordu kivisine marka değeri kazandırdılar. Diğer bir hususta yeni kivi bahçesi tesisinde ilk tesis masraflarının yüksek olması ve üreticilerimize önemli bir maliyet oluşturması kivinin ilimizde gelişmesini sınırlandıran en önemli unsurdu. Bu engeli aşmak için üreticilerimizin desteğe ihtiyacı vardı ki bu desteğin gerek yerel gerekse de genel bütçe imkanlarıyla karşılanması gerekiyordu. İşte bu noktada gerek milletvekili olduğu dönemde gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde üreticilerimizin hep yanında olan ve desteğini her zaman hissettiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Enver YILMAZ'a çok teşekkür ediyorum. Kendileri sadece kivi üretimine değil patates, çilek gibi ek gelir getirici ürünlerin ilimizde gelişmesini ve yaygınlaşmasına dair büyük katkılar sağlamıştır.

Son olarak şu dönemlerde kivi hasadı yapacak olan üreticilerimizin ürünlerinin bol kazançlarının  bereketli olmasını diliyorum." Diyerek sözlerine son vermiştir.

İl Müdürü Kemal YILMAZ'ın konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Enver YILMAZ'da yaptığı konuşmasında;"Ordu kivi konusunda üzerine düşeni yapmış illerimizdendir. Kivi tropikal iklimlerin vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. İlimiz iklim ve toprak şartları da kivi üretimine son derece uygun görünüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2015 yılında patates tohumluğu ve çilek fidesi dağıtımı ile üreticilerimize destek olduk. Kivi içinde üzerimize düşeni yapacağız. Bu kapsamda Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak çalışmaktayız. Buradan kivi hasadının başladığı bu günlerde kivi ürününden evine ekmek götüren üreticilerimize hasat sezonunun hayırlı olmasını diliyor ve teşekkür ediyorum." demiştir.

Vali Vekili Ahmed Akın VARICIER'de yaptığı konuşmalarında; "Ordumuz için çok önemli bir ekonomik değer olan fındığın yanı sıra bal ve kivinin de ekonomik değere ilave olması üreticilerimiz için sevindiricidir. Halkımızın bu gelişmelerle teşvik edilmesi çok önemlidir. Güzel örnekler ortaya koyulduğu zaman vatandaşlarımızın bu örneği gereği gibi uygulayacağına şüphe yok.  Bu organizasyonlar aynı zamanda üreticiler ile alıcının da karşılaşacağı bir ortam sağlaması bakımından çok önemlidir. Hasatın hayırlı olmasını diliyorum." Diyerek sözlerine son vermişlerdir.

Konuşmaların ardından Güzelordu İlkokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu folklör gösterisi büyük bir ilgi ile izlenmiştir.

Gösterinin ardından şenlik kapsamında düzenlenen  "En İyi Kivi Bahçesi Yarışması" ve "En Güzel Kivili Pasta Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verilmiştir. Şenlik yarışmaya katılan pastaların ve kivi bahçelerinden getirilen kivilerden oluşan stantların gezilmesi ve ikramlarla son bulmuştur.

En İyi Kivi Bahçe Yarışmasında Dereceye Girenler

SıralamaİlçesiAdı, SoyadıÖdül
1.      Olan Bahçe SahibiÜnyeBEKİR ŞİMŞEK3 Çeyrek Altın, Teleskopik Budama Makası, Organik Gübre
2.      Olan Bahçe SahibiGülyalıAHMET YEŞİLYURT2 Çeyrek Altın, Teleskopik Budama Makası, Organik Gübre
3.      Olan Bahçe SahibiPerşembeMUSTAFA KÜTÜK1 Çeyrek Altın, Teleskopik Budama Makası, Organik Gübre

Yarışmaya katılan tüm kivi bahçe sahibine teleskopik budama makası hediye edilmiştir.

En İyi Kivili Pasta Yarışmasında Dereceye Girenler

SıralamaAdı, SoyadıÖdül
1.      Olan Pasta SahibiGÜLDEN ÇİMENTEPE3 Çeyrek Altın, Kahve Seti
2.      Olan Pasta SahibiESMA ŞAHİN2 Çeyrek Altın, Kahve Seti
3.      Olan Pasta SahibiAYSUN BAŞ1 Çeyrek Altın, Kahve Seti

Yarışmaya katılan tüm pasta sahiplerine birer adet kahve seti hediye edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fırıncıların Sorunları Masaya YatırıldıÖnceki Haber

Fırıncıların Sorunları Masaya Yatırıldı

Pirinç Tebliği Toplantısı YapıldıSonraki Haber

Pirinç Tebliği Toplantısı Yapıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar