Şekerbank

Kırıkkale’de Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kuruldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırıkkale’de Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kuruldu
Kırıkkale ili Merkez ilçe Aşağı Mahmutlar mahallemiz çiftçilerinden İhsan Yılmaz’a ait solucan gübresi üretim tesisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Seyit Ahmet Bağcı ve Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Tofidass

İhsan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre tesiste 6 milyon kırmızı California solucanıyla deneme üretimine başladıklarını ve resmi işlemleri sürdürdüklerini, solucanların sadece büyükbaş hayvan dışkıları ile beslendiklerini elde edilen gübre ile topraklarda % 20 verim artışı sağladığını, aynı zamanda toprakta su tasarrufu sağladığını araştırmalarından öğrendiklerini söylemiştir. 100 adet yetişkin solucanın 90 ile 120 gün sonunda üreyerek nüfuslarını 20-28 katına çıkarabildiğini, vücut ağırlıklarının yüzde 55’i kadar gübre üretebilme kabiliyetinin olduğunu öğrendiklerini söylemiştir.

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale’de toprakların organik madde içeriklerinin % 1’in altında olduğunu bu nedenle böyle bir tesisin üretime katkı sağlayacağını ifade etmiştir. Hayvan gübrelerinin özellikle organik maddece zengin olması sebebiyle üretimde verimlilik artışı sağlayacağını, yapılan araştırmalarda Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır Kırmızı Kaliforniya Solucanları kullanılarak toprağa organik madde sağladıklarını gördüklerini sözlerine eklemiştir.
Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı ise; Ülkemiz topraklarının çok parçalı yapıda olduğunu, sulama sorunu bulunduğunu, organik maddece yetersiz olduğunu ifade etmiştir. Bu gübrenin özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabileceğini, toprağın geçirgenliğini arttırarak hava ve su alımını kolaylaştıracağını söylemiştir. Gübrenin yararlılığı konusunda bilimsel araştırmalara ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır.
Yapılan araştırmalara göre hayvansal gübreler mikro organizma faaliyetlerini hızlandırıp toprağın fiziksel yapısını düzeltmekte, asitli ve kumlu toprakların yapısını iyileştirici etkisiyle tarıma elverişli hale getirdiği bilinmektedir. Organik madde artışıyla toprağın su tutma kapasitesini arttırmakta özellikle silajlık mısır ve şalgam, turp, pancar gibi köklü bitkilerde önemli miktarda üretim artışı sağladığı ve bu tür hayvansal gübrelerin etkisinin yaklaşık 3 yıl sürdüğü bilinmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üzüm çekirdeği varise karşı koruyucu olabilirÖnceki Haber

Üzüm çekirdeği varise karşı koruyucu ola...

Balıkçılar 1 Eylül'de 'vira Bismillah' Demeye HazırlanıyorSonraki Haber

Balıkçılar 1 Eylül'de 'vira Bismillah' D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar