Şekerbank

Kilis’te Antep Fıstığı Hasadı Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kilis’te Antep Fıstığı Hasadı Başladı
Tofidass

Fıstık Üreticisi Mustafa Köseismailoğlu yaptığı açıklamada, Kilis’te 2016 yılının ilk fıstık hasadının başlandığını söyledi.

Baklava ve çikolata yapımında kullanılan ve ''boz fıstık'' olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, Eylül ayının başında da ''kırmızı kabuklu'' fıstığı toplamaya başlayacaklarını söylediler.

Kilis  merkez ve ilçelerinde üretimi yapılan fıstığın, bu yıl ki veriminde ise geçen yıllara göre iyi olduğunu ancak,  Bahar aylarında az olan yağışlardan dolayı yeteri derecede beslenemeyen fıstık ağaçlarının bu yıl istenilen verimin uzağında kaldığı fıstık yetiştiricileri tarafından ifade ediliyor.

ABD ve İran bizden önde

Fıstığın Avrupa ülkelerine tam olarak tanıtılamadığını belirten Mustafa Köseismailoğlu  “İç fıstık tüketimimiz belli, fakat bizim Antep fıstığını Avrupa ülkelerine tam olarak tanıtamama eksikliğimiz var. ABD ve İran bu konuda bizden önde gidiyor. Ama lezzetine bakarsan bizim fıstık ile onları bir araya getirmek mümkün değil. Bizim Kilisli çiftçiler olarak diğer illere göre ürün çeşidimiz daha çok. Bizim çiftimizi ilerleten ürün zenginliğidir. Bizim fıstığımız, üzümümüz ve zeytinimiz var” dedi.

Köseismailoğlu, “Bgün itibarı ile boz fıstık 6- 6,25 lira arasında fiyat buldu. Geçen yıl verim biraz daha düşüktü, şimdi bir de fıstığın özelliği bir yıl verimi fazla olur ertesi yıl verim az olur. Bugün gelen fıstıkların kalitesi “boz fıstık” diye tabir ettiğimiz onlar baklavalıkta kullanılır. Henüz kırmızı olgun diye tabir ettiğimiz fıstık ise henüz gelmedi. 10 gün sonrada kırmızı olgunlaşmış fıstık diye tabir ettiğimiz fıstıkta kuruyemiş için onlarda gelmeye başlar. Geçen yıla göre fiyat düşük geçen yıl 7 ile 7,5 TL arasında bir fiyat vardı bu yıl ise biraz daha ucuz fiyatı” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kilis’te horozkarası üzümü çıktıÖnceki Haber

Kilis’te horozkarası üzümü çıktı

Gürgentepe ve Aybastı’da En Güzel Buzağılar SeçildiSonraki Haber

Gürgentepe ve Aybastı’da En Güzel Buzağı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar