Şekerbank

Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu
Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu Projesi ve Domates Yetiştiriciliği Kursu Açılışı Yapıldı.
Tofidass

Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanıp Bakanlıkca uygun görülen "Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu" adlı kadın çiftçiler tarımsal yayım projesi İle Bakanlık Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği ortak protokolü ile uygulamaya koyulan Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında domates yetiştiriciliği kursuna Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Muhterem AYDIN, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat ERGÜN, Elazığ İŞKUR Müdürü Eyüp GÜLER, Elazığ Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim HACIHALİLOĞULLARI, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat KENÇ, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tacettin YILDIRIM, Elazığ El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Haydar AKTAR, Şube Müdürleri, Teknik Personeller ve Çiftçilerin katılımıyla gerçekleşmiştir.        

Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vedat ERGÜN, yaptığı açıklamada; "Kırsal alanda kadının güçlendirilmesi ve yoksulluk, eğitim sağlık, tarımsal eğitin, girişimcilik, örgütlenme gibi güçlenmeyi güvence altına alacak birçok faktörlere ait sorunların çözümlenmesi kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın karar alma noktasında etkin hale getirilmesi, kırsal alanda kadının istihdama aktif katılmasını ve girişimcilik ruhunun değerlendirilmesini sağlamak ve ekonomik alanda güçlendirmek amacıyla Bakanlığımızca uygulamaya konulan "Kadın çiftçiler tarımsal yayım eğitim projesi"  kapsamında Müdürlüğümüzce Elazığ iline özgü uygulana fakat günümüzde üretimi yok denecek seviye gelen domates ununun geliştirilmesi için hazırlanan "Kadın Eli Değdi Sebze Kurudu Domates Un Oldu" isimli projemiz Bakanlıkça Türkiye çapında uygulamaya değer görülen 5 projeden biri olmuş ve 2016 programında uygulamaya alınmıştır. Projemiz Hankendi ve Çevresi Kadın Çiftçiler Kalkınma Derneği üyesi 20 kadın üreticimizle uygulanacaktır.

Ayrıca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Elazığ Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR), Elazığ Ziraat Odası Başkanlığı, Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması için düzenlenecek aktif işgücü piyasası faaliyetleri çerçevesinde "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi'' kapsamında açılan Domates Yetiştiriciliği kursu ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesine katılan 20 kadın çiftçimiz ile birlikte toplam 25 kadın çiftçimiz eğitilecektir.

2015 yılında Programa alınan "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi" kapsamında yer alan 14 kursumuz gerçekleşmiştir. Bu 14 kursta (Elma Yetiştiriciliği, Meyve Ağaçlarında Budama, Domates Yetiştiriciliği, Alabalık Yetiştiriciliği, Meyve Bahçelerinde Gübreleme, Arı Yetiştiriciliği, Süt Hijyeni Eğitimi, Traktör Bakım ve Onarım) başarılı olan 325 kişi belge alamaya hak kazanmıştır. Belge almaya hak kazananlardan 264 kişi bayan, 61 kişi ise erkektir.

2015 yılında Programa alınan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında olan 6 kursun tamamı gerçekleşmiştir. Açılan 6 kursa katılan 141 üretici Sürü Yöneticisi Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Belge almaya hak kazananlardan 139 kişi erkek, 2 kişi ise bayandır.

 Bu programlar dışında Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ Merkez Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile 103 üreticinin katılımı ile 2 adet sürü yönetimi elemanı benim kursu gerçekleştirilmiştir.

 2016 yılında ise İŞKUR Projesi kapsamında: "Çilek Yetiştiriciliği, Domates Yetiştiriciliği, Asma Yetiştiriciliği, Pestil üretimi, Süt Hijyeni, Toprak İşleme, İç Su Balıkçılığı, Bitki Zararlıları ile Mücadele, Besi Sığırcılığı,  Kayısı Yetiştiriciliği, Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Arı Yetiştiriciliği, Meyve Ağaçlarında Budama, Traktör Bakım Onarımı, Çilek Yetiştiriciliği, Fasulye yetiştiriciliği" konularında 21 adet "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi" ve 3 adet "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" projesi olmak üzere 24 adet eğitim projesi gerçekleştirilecektir. Eğitimlerde 600 üreticinin eğitilmesi planlanmıştır." dedi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Danışmanları İle İstişare Toplantısı YapıldıÖnceki Haber

Tarım Danışmanları İle İstişare Toplantı...

Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları Projesi TanıtıldıSonraki Haber

Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulam...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar