Şekerbank

Jeotermal Seralarda Ürün Çeşitliliği Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Jeotermal Seralarda Ürün Çeşitliliği Artıyor
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü rehberliğinde Jeotermal kaynakların bulunduğu Buldan, Pamukkale ve Sarayköy ilçelerinde kurulu seralarda yetiştirilen ürünlerde çeşitlilik artmaya devam ediyor.
Tofidass

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü rehberliğinde Jeotermal kaynakların bulunduğu Buldan, Pamukkale ve Sarayköy ilçelerinde kurulu seralarda yetiştirilen ürünlerde çeşitlilik artmaya devam ediyor.

İl Müdürü Sezgin Kutlu yaptığı açıklamada; "Denizli'nin Buldan, Pamukkale ve Sarayköy İlçelerinde yaklaşık 512 dekarlık bir alanda, jeotermal enerjiden yararlanılarak seracılık yapılmaktadır. Denizli seracılığı denilince jeotermal kaynaklarla ısıtılan ve topraksız üretim yapan seralar akla gelmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve teşvikler sonucunda ileri teknolojide 590 dekar alanda teknolojik seralar kurulmuş ve üretime geçmiştir. 115 dekar sera alanı ise erkenciliğe yönelik üretim yapan, basit olarak kurulan yüksek tünel ve plastik seralardan oluşmaktadır.

İlimizdeki teknolojik seralarda yaz mevsiminde 1–1,5 ay hariç yılın 10-11 ayı domates üretimi yapılmaktadır. Tozlayıcı olarak "Bombus Arısı" kullanılan domatesler iriliği, rengi, aroması, yola dayanıklılığı ve kendine özgü lezzetiyle üretilen yaklaşık 14–15 bin ton civarındaki domates başta ihracat olmak üzere satışa sunulduğu İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde tüketicilerden çok büyük rağbet görmektedir.

Ağustos ayı içerisinde dikilen domatesler 60 günde hasat edilmiştir. Pazar isteklerine göre çok çeşitli domatesler üretilmektedir. Salkım, çeri, kokteyl, beef ve bardağa konulan şeker domatesler büyük marketlerde ve pazarlarda müşterilere sunulmaktadır. Bunun yanında Türkiye'de ilk olarak domateste helal sertifika Pamukkale İlçesi Gölemezli Mahallesindeki üretim yapan sera işletmecisi almıştır. Jeotermal su ile ısıtılan seralarımızda domatesin yanında salatalık 'da üretilmektedir. Haftada 2-3 gün hasadın yapıldığı seralarda taze, çiçeği burnunda salatalıklar İzmir, İstanbul ve Bursa İllerine gönderilmektedir.

Modern sera işletmelerinde üretim, sürekli ziraat mühendislerinin kontrolü altında yapılmaktadır. Domates zararlılarına karşı yaklaşık 230 dekar sera alanında biyolojik mücadele (faydalı böcek) yapılmaktadır.

Türkiye'de kontrollü üretim yapılan ve topraksız tarım olarak da bilinen modern sera alanları hızla artmaktadır. Jeotermal kaynakların olduğu illerde büyük yatırımcıların da sektöre girmesiyle artık 50 dekarın üstünde teknolojik seralar kurulmaya başlanmıştır. 30 dekarın altındaki seralar ekonomik olarak kabul edilmemektedir. Jeotermal kaynaklar nedeniyle İzmir, Denizli, Afyonkarahisar ve Yozgat'ta sera yatırımları daha fazla yapılmaktadır. Son yıllarda özellikle Şanlıurfa ve Mardin, modern seracılıkta ön plana çıkmaya başlayan iller arasında yer almaktadırlar. Seracılıktaki bu gelişmenin Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatına da olumlu yansıması bekleniyor." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu Hakkında Eğitim YapıldıÖnceki Haber

Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda...

Bireysel Sulama Sistemlerine Hibe DesteğiSonraki Haber

Bireysel Sulama Sistemlerine Hibe Desteğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar