TOFİDAS

İzmir'de İpekböceği Üretimi Coşkusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir'de İpekböceği Üretimi Coşkusu
Türkiye'nin ipekböceği üretiminde öne çıkan şehirlerinden İzmir, bu kadim geleneği yeniden canlandırıyor.
Tofidas Gübreler

Türkiye'nin ipekböceği üretiminde öne çıkan şehirlerinden İzmir, bu kadim geleneği yeniden canlandırıyor. Özellikle Beydağ ilçesi, yılda üretilen toplam 2 ton ipekböceği kozasının 1.4 tonunu tek başına karşılayarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu başarının kutlandığı "Koza Hasat Festivali", Beydağ'da büyük bir katılımla gerçekleşti.

Beydağ Kaymakamı Ömer Niğdelioğlu, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran ve ilçe protokolünün yanı sıra çok sayıda üreticinin katılımıyla gerçekleşen festival, bölgedeki ipekböcekçiliğin geldiği noktayı gözler önüne serdi.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, festivalde yaptığı konuşmada çarpıcı rakamlar paylaştı. Türkiye ortalamasında 1 kutu ipekböceğinden yaklaşık 30 kg yaş koza elde edilirken, Beydağ'da bu rakamın 44-46 kg'a ulaştığını belirterek, bölgedeki üretimin kalitesine dikkat çekti. Şahin, "İzmir'in ipekböcekçiliğinde kadimden gelen bir kültürü var. Bu kültür zaman içerisinde maalesef azalmış. Hem Bakanlığımız hem de Koza Birliğin destekleriyle bu üretimi artırıyoruz" dedi.

Üretim Hedefi Yüksek, Kadınlara Özel Destekler Sürüyor

Türkiye genelinde 2024 yılında 85 ton yaş koza üretildiğini, İzmir'de ise bu rakamın 2 ton olduğunu belirten Şahin, "Çok daha iyi yerlerde olmamız gerektiğine inanıyor ve bu noktada çalışmalar yapıyoruz. Ama asıl iş hanımefendilere düşüyor. Evlerde küçük aile işletmeleri şeklinde bu üretimi yapıyorlar. Hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de ev içerisindeki atıl iş gücünün değerlendirilmesini sağlıyorlar" ifadelerini kullandı.

İzmir'de şu an 100 civarında ipekböceği üreticisi bulunduğunu ve Kiraz, Beydağ, Ödemiş ilçelerinde yoğunlaştıklarını dile getiren Şahin, bu sayıyı artırmak için ilçe müdürlüklerinin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Şahin, ipekböceği üretimi yapan kadınlara sadece Bakanlık tarafından verilen üretim desteği olmadığını, aynı zamanda İzmir Valiliği'nin de önemli katkılar sunduğunu vurguladı. "Sayın Valimiz hem geçen yıl hem de bu yıl üreticilerimize desteklerini eksik etmedi. Verilen kerevetlerin yanı sıra bu yıl denemesini yapacağımız askıları da üreticilerimize teslim edeceğiz. Hem Bakanlığımız hem de yerel yönetimlerin destekleriyle üreticilerimizin daha temiz şartlarda üretim yapmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Program sonunda 61 üreticiye TAKE Projesi kapsamında 800 dekar alanda üretimi için 3.5 ton sorgum sudan otu tohumu ve ipekböceği üreticilerine kerevetleri de teslim edildi. Bu desteklerle İzmir'in ipekböceği üretiminde daha da ileriye gitmesi bekleniyor.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Üretime Dev Hibe: Yüz Binlerce Fide ve Tohum Çiftçiye Ulaştı!Önceki Haber

Tarımsal Üretime Dev Hibe: Yüz Binlerce...

Buca'da Hain Saldırıya Karşı Üretim Seferberliği: 1000 Fide Toprakla BuluştuSonraki Haber

Buca'da Hain Saldırıya Karşı Üretim Sefe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar