Şekerbank

IYAFA 2022’de dört önemli hedef

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
IYAFA 2022’de dört önemli hedef
Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı’nın lansmanında konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, yıl boyunca dört başlıkta yoğunlaşacaklarını söyledi: Farkındalığı artırmak, Bilimsel üretime yoğunlaşmak, Paydaşları güçlendirmek ve Yeni ortaklıklar kurmak.
Tofidass

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, ilan ettiği ‘2022 Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı (IYAFA) kapsamında ilk etkinlikler Muğla'da başladı. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun öncülük ettiği IYAFA etkinlikleri kapsamında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bodrum ve Milas'ta iki farklı program düzenledi.

Milas İlçesindeki topak balık yetiştirme havuzlarını ziyaretle başlayan ilk lansman etkinliklerine Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı'nın yanı sıra Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ile  Bakanlık yetkilileri, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, siyasi parti temsilcileri, birlik ve kooperatif başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, su ürünleri yetiştiricileri ile balıkçılar  katıldı.

Heyet, Milas Avşar Mahallesinde toprak havuz tesislerindeki balık hasadının ardından paketleme tesislerinde su ürünleri yetiştiricileri ve balıkçılarla biraraya geldi, tesislerde de incelemelerde bulunarak, bilgi aldı.

IYAFA 2022 lansman programının ikinci bölümü ise Bodrum’da devam etti. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı'nın katılımıyla deniz dibi temizliği yapıldı. Muğla genelindeki 13 balıkçı barınağında başlayan deniz dibi temizliği Bodrum'da dalgıçlar tarafından sahilden toplanan atıklar, imha edildi. Açılış konuşmalarının ardından barınağa gelen balıkçıların ilk avları protokol üyelerinin katıldığı bir mezatla satıldı. Daha sonra ise sahilden çocuklarla birlikte 50 bin adet levrek yavrusunun denize salımı yapıldı. 

IYAFA 2022’nin son etkinliği ise öğleden sonra düzenlenen lansman toplantısı oldu. Toplantının açılışında bir konuşma yapan FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu, IYAFA 2022 etkinliklerinin öncü kuruluşunun FAO olduğuna dikkat çekti. Gutu, yıl boyunca yapılacak etkinliklerle, geleneksel balıkçılık ve su ürünleri üreticiliğinin insanlığın ortak refahına, sağlıklı gıda sistemlerinin oluşturulmasına ve yoksulluğun sona erdirilmesiyle mücadelelerine destek olmaya çalışacaklarını kaydetti.

IYAFA 2022 kampanyasında dört ana kategoride ilerlemeyi hedeflediklerini kaydeden Gutu, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle geleneksel balıkçılığının ve su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi konusunda farkındalık yaratmak için çalışacağız. İkinci olarak, sektörün bilim-politika arayüzünü güçlendireceğiz. Üçüncü ve dördüncü olarak da, yıl boyunca yapacağımız faaliyetler sayesinde paydaşları güçlendirmeyi ve sektörde ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz.”

BM Genel Kurulu, 2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı olarak ilan etmişti. IYAFA 2022’nin öncü kuruluşu da FAO olarak duyurulmuştu. IYAFA 2022 için yıl boyunca bir çok etkinlik ve çalıştay düzenlenecek. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arı Yetiştiricilerine Kristal Beyaz Şeker Dağıtımı YapıldıÖnceki Haber

Arı Yetiştiricilerine Kristal Beyaz Şeke...

Samsun’da Kuş Gribi Tatbikat Eğitimi YapıldıSonraki Haber

Samsun’da Kuş Gribi Tatbikat Eğitimi Yap...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar