Şekerbank

Samsun’da Kuş Gribi Tatbikat Eğitimi Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Kuş Gribi Tatbikat Eğitimi Yapıldı
Tofidass

Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde ‘Kuş Gribi Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi’ düzenlendi.

Etkinliğe İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun Veteriner Kontrol Enstitü Müdürü İsmail AYDIN ve Müdür Yardımcısı Sezai CİBELİK, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye PINAR, Bakanlığın Karantina Daire Başkanlığı Grup Sorumlusu Ümit ZORAY ile uzman heyetin yanı sıra İl/ İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler katıldı.

İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, burada yaptığı konuşmasında: “Hepimizin çok iyi bildiği gibi Kuş Gribi, yayılma hızının yüksek olması nedeni ile Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların çok önem verdiği, yabani ve evcil olarak yetiştirilen tüm kanatlı hayvanlarda görülen bir Zoonoz olup ihbarı mecburi ve sınır tanımayan bir hastalıktır.

Son yıllarda artarak devam eden salgınlar dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine sebebiyet vermiştir. Korunma ve kontrol için küresel boyutta önemli çalışmalar yapılmasına rağmen H5N1 ve H5N8 tipi virus maalesef hala sirküle olmakta ve bazı ülkeler de hastalıktan yoğun şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle Kuş Gribi ile mücadele sadece ulusal değil, uluslararası çaba gerektiren bir konudur.

Türkiye‘de Kuş Gribi açısından her il kendi sınırları içerisinde Ari Bölge olarak ayrılmış olup 81 Ari bölge oluşturulmuştur. Türkiye göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması ve ülkemizde yaklaşık 500 adet sulak alanın bulunması,  bunlardan 150 tanesinin de uluslararası öneme sahip kuş alanları olması dikkate alındığında, ülkemizin tamamına yakın bir kısmının bu hastalık riski altında olduğunu göstermektedir. İlimiz ise özellikle Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle Kuş Gribi açısından yüksek riskli bölgeler içerisindedir.

İlimizde ise aktif Kanatlı Broiler işletmesi 62 adet olup kapasitesi 3.404.234, ticari Yumurtacı işletmesi 44 adet olup kapasitesi 1.201.166, ticari Yumurtacı Yarka işletmesi 10 adet olup kapasitesi 647.840’tır. Aktif canlı sayısı bakımından İşletmelerde an itibariyle 871.089 broiler, yumurtacı işletmelerde 800.133 tavuk, yarka işletmelerinde 267.844 yarka bulunmaktadır. Broiler işletmelerin çoğunluğu Kavak İlçemizdedir. Broiler işletmelerin % 55’i 20.000 ve üzeri kapasiteye sahip ve en az iki kümesten oluşmaktadır.

Bu kümeslerin büyük bir çoğunluğu Bakanlığımız TKDK Kurumu tarafından desteklenen kümeslerden oluşmaktadır. Sözlerimi bitirirken tatbikatta emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür eder, böyle bir önleme hiç gerek duymamayı temenni ederim.“ dedi.

İcra edilen tatbikat ile uygulamada görev alan personel eğitildi, erken müdahale düzenlemeleri denetlendi, yaşanabilecek aksaklıkların ve problemlerin önceden tespit edilmesi ve hastalığın zoonoz bir hastalık olarak dikkate alınmasının sağlanması hedeflendi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
IYAFA 2022’de dört önemli hedefÖnceki Haber

IYAFA 2022’de dört önemli hedef

Kayseri Şeker’den İkinci Zam MüjdesiSonraki Haber

Kayseri Şeker’den İkinci Zam Müjdesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar