Şekerbank

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Eğitimi Tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Eğitimi Tamamlandı
Tofidass

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Oran Akademi işbirliği ile 05-07 Eylül 2016 tarihlerinde "Kayından Sofraya İstiridye Mantarı" konulu İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Eğitim Projesi gerçekleştirildi. 5 – 6 Eylülde üreticiler ve teknik elemanlara verilen eğitim toplantısının açılışına İl Müdürü Özkan KAYACAN, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun PEKŞEN ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şükrü TAŞYÜREK katıldı.

Eğitim toplantısının açılışında konuşma yapan İl Müdürü Özkan KAYACAN; mantarın özellikle istiridye mantarının çok yeni bir sektör olduğunu dolayısıyla bu sektörde bilgi, birikim ve tecrübelerini artırmak gerektiğini ve bu amaçla böyle bir eğitim düzenleyerek herkesten fikir almak istediklerini ifade etti. 3 gün gerçekleştirilecek çalışmanın sonucunda Kayseri'nin gerek bilgi olarak gerekse pratik açısından birçok veriyi elde edeceğini belirten KAYACAN; Kayseri'de şu anda 4 istiridye mantarı üreticisinin olduğunu söyledi. Şehirde istiridye mantarının yeni bir sektör olduğunu ve yeni olmasından kaynaklanan gerek kompost gerek miser üretimi, ekimi, üretimi ve hepsinden önemlisi pazarlama sorunlarının söz konusu olduğunun altını çizen KAYACAN şunları kaydetti: "Hiçbir sektör kendiliğinden gelişmiyor. Birçok eksiğimiz olacak, yanlışımız olacak, bunu da kendi içimizde karşılıklı bilgi aktarımıyla çözeceğimizi düşünüyorum. Bir sektörün doğup büyüyüp gelişmesi için bence hepsinden önemlisi iyi niyetin olması gerekiyor. Bu iyi niyet nedir: Karşılıklı bilgi alışverişi. Ben bildiklerimi sizinle paylaşacağım, siz bildiklerinizi yan komşunuzla paylaşacaksınız."

Bilginin paylaşılması ve çoğaltılması amacıyla yıl içerisinde ilk olarak üreticileri bir araya getirdiklerini, ikinci defada da üreticilerin kendi istekleriyle bir araya geldiklerini ve İl Müdürlüğü olarak üreticilere her zaman ev sahipliği yapacaklarını söyleyen KAYACAN; bu gibi çalışmaların sancılı süreçlerinin olacağını fakat sonucunda her zaman şehre bir kazanım sunacağını vurguladı. KAYACAN; yükte hafif pahada ağır ürünler üreteceklerinin altını çizerek: "Bu sadece istiridye mantarı ile sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki süreçte bu mantarı üretip pazarladığımız gibi bu mantarla ilgili Ar-ge çalışmaları yapacağız. Bu mantardan arta kalan torfu solucan gübresinde kullanacağız. Bu mantardan elde ettiğimiz tecrübeyle farklı mantarlar üreteceğiz. Bu mantarı sadece gıda sektöründe değil belki de ilerleyen dönemlerde ilaç sektöründe de kullanmaya başlayacağız. Yeni çalışmalara imza atacağız." dedi.

Eğitimin tüm Türkiye'ye faydalı olacağını ifade eden KAYACAN; sadece mantar üretip marketlere satmakla sınırlı kalmayarak hedeflerinin büyük olması gerektiğini ve bu amaçla yaptıkları her çalışmanın bilimsel bir dokunuş barındırdığını vurguladı.

İl Müdürünün konuşmalarının ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun PEKŞEN tarafından "Mantarların Ekonomik Önemleri Ve Türkiye'deki Mantar Sektörünün Durumu; Kayın Mantarların Besin Değerleri, Tıbbi Özellikleri, Kullanım Alanları; Mantar Nedir, Kayın Mantarı (Pleurotus) Türleri, Genel Özellikleri ve Ekolojik İstekleri,  Kayın Mantarının Yetiştirilme Yerleri Ve Modern Mantar İşletmelerinin Özellikleri, Yetiştirilme Yerlerinde Dikkat Edilecek Hususlar, Kütük Üzerinde Yetiştiricilik, Yetiştiricilikte Karşılaşılabilecek Muhtemel Problemler, Hastalık Ve Zararlılar, Bitkisel Artıklar Üzerinde Yetiştiricilik, Yetiştiricilikte Karşılaşılabilecek Muhtemel Problemler, Hastalık ve Zararlılar" konularında eğitim verildi.

Eğitimin üçüncü gününde pratik bir uygulama olarak Ankara'da bulunan mantar üretim tesisine üreticilerin katılımı ile teknik gezi düzenlenerek üreticilerin çalışmaları yerinde görmeleri sağlandı.

Eğitim sonunda İl Müdürümüz Özkan KAYACAN tarafından projeye yapmış oldukları katkılarından ve desteklerinden dolayı Prf. Dr. Aysun PEKŞEN'e plaket verildi. Aynı zamanda eğitime katılan üreticilere de "Katılım Sertifikası" verildi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ceviz-Badem Yetiştiriciliği Protokolü İmzalandıÖnceki Haber

Ceviz-Badem Yetiştiriciliği Protokolü İm...

Patates Hasadı Başladı…Sonraki Haber

Patates Hasadı Başladı…

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar