Şekerbank

İnsanın İneği Haczedilir Mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, İyi Parti tarafından TBMM’ne verilen “Tarım Sektörü ve Çiftçilerin Sorunlarının Araştırılması” önergesinde CHP Grubu adına bir konuşma yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, İyi Parti tarafından TBMM’ne verilen “Tarım Sektörü ve Çiftçilerin Sorunlarının Araştırılması” önergesinde CHP Grubu adına bir konuşma yaptı.

AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilen önerge üzerine yaptığı konuşmada Doç. Dr. Gaytancıoğlu 18 yıllık iktidarın ardından AKP’nin çiftçiyi hacizlerle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Çiftçi Haciz Kıskacında

Edirneli bir çiftçiden örnek veren CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu kâğıtta, Lalapaşa Doğanköy'den Zafer Ergen'e ait, diyor ki: ‘Borcunu getirdin, getirdin; getirmedin kefiller emekli nasılsa, emekli maaşına bile haciz koyarız.’ Yani sizin özetiniz bu. Ne üretim var, ne kuraklığa karşı bir çözüm var, ne borçlara karşı bir çözüm var, ne yapılandırmalar var, hiçbir şey yok.

Çiftçiden Hiç Haberiniz Yok

Ne gübre fiyatlarının artışından muzdaripsiniz; siz ilgilenmiyorsunuz, çiftçi ilgileniyor. Üre fiyatları bir yılda yüzde 100 artmış, ürün fiyatlarına yüzde 35 zam yapıyorsunuz diye övünüyorsunuz, piyasayı takip etmiyorsunuz.

Arpayı 1.750 lira açıkladı Genel Başkanınız geçen hafta. Piyasada arpa 2.600 lira, piyasalardan da haberiniz yok, çiftçiden hiç haberiniz yok. Hiçbir şeyi takip etmiyorsunuz, varsa yoksa yandaşlarınız.

Yem fiyatı ne olmuş? Ben söyleyeyim; 160 lira olmuş. Tarihte ilk defa, cumhuriyet tarihinde ilk defa sizin zamanınızda yem fiyatı süt fiyatını geçmiş. Hiç takip etmiyorsunuz.

İnsanın İneği Haczedilir mi?

Yapılandırma konuşacağız biraz sonra Tarım Kredi Kooperatiflerinin borçlarını -hep söyledik- kapsama niye almıyorsunuz? Her şeyi kapsama almaya çalışıyorsunuz; trafik cezalarını, motorlu taşıtlar vergisini, araç muayenelerini; güzel destek veriyoruz. Çiftçi deyince niye aklınıza gelmiyor? Bu görüntülerle mi anılmak istiyorsunuz? Çok değil bir hafta, iki hafta sonra bu görüntüleri yeniden göreceksiniz, bakın, şimdiden uyarıyorum. Hazır yapılandırma yasasını konuşurken bunu yeniden düzeltin yoksa bu görüntülerle yeniden karşı karşıya kalacaksınız, bunları lütfen unutmayın. İnsanın ineği haczedilir mi ya? Ahırdaki inekten ne istiyorsunuz? Ya, birazcık anlayışlı olun.

Maliyetler Yüzde Yüz Arttı

Mazota yüzde 50-60 zam yaptınız, gübreye yüzde 100 zam yaptınız, tohumlar artıyor sürekli, kuraklıktan ülke yanıyor, kuraklıkla ilgili hiçbir şey yok. Ya, dekar başına 200 lira, 300 lira para ödeyin diyoruz hepimiz. Niye ödeyin? Bu çiftçi bize lazım. Bu çiftçi ne zaman lazım? İki ay sonra yeniden tarlaya girecek, gübre alacak, mazot alacak, ilaç alacak.

İşte, sizin Türkiye tarımını getirdiğiniz durum bu, sular akıyor, siz sulama ekipmanları desteğini kesiyorsunuz. 2015'den beri her yıl sulama ekipmanlarında hibe desteği veriyordunuz; hibe desteğinin yüzde 50'sini devlet veriyordu, yüzde 50'sini çiftçi karşılıyordu, onu bile kestiniz. Nasıl kestiniz?”

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Küresel gıda fiyatları Mayıs’ta hızlı yükseldiÖnceki Haber

Küresel gıda fiyatları Mayıs’ta hızlı yü...

19 Mayıs İlçesinde Salep Yumru Tohum Dağımı GerçekleştirildiSonraki Haber

19 Mayıs İlçesinde Salep Yumru Tohum Dağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar