Şekerbank

Havuçla coş, brokoliyle dik dur

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Havuçla coş, brokoliyle dik dur
Gün içinde ne yediğinizle nasıl hissettiğiniz arasında müthiş bir bağlantı var. Bazı besinler bizi endişeye dahi sürüklerken bazısı özgüven veriyor. Dahası var. Diyetisyen Gizem Şeber’le konuştuk.
Tofidass

Nasıl hissettiğimizi etkileyen fiziksel faktörlerden biri, sinir hücreleri arasında iletişimin daha etkin ve daha hızlı gerçekleşmesini sağlayan, nörotransmitter adlı maddeler. Bu maddelerin eksik veya fazla olması iyi veya kötü, mutlu veya mutsuz hissetmemize yol açıyor. Örneğin adını mutluluk hormonu olarak bildiğimiz seratonin, nörotransmitter maddelerden biri. Muz olsun, ananas olsun, karides olsun, seratonin sentezini artırıp iyi hissettiriyorlar.

Sunumunuz var, gerginsiniz. Hiç sorun değil! Kabak çekirdeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler veya badem tüketirseniz, içerdikleri magnezyum sayesinde sakin ve rahat hissedeceksiniz.

EN ÇOK NE YEMEK MUTLU EDİYOR?

Peki, bizi en çok ne yemek mi mutlu ediyor? Sindirimi yavaş gerçekleşen karbonhidratlar. Yani tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı makarna, bulgur, kinoa ve kurufasulye, nohut gibi kuru baklagiller. Ve seratonin salgılamaya yardımcı olan triptofan içeriği yüksek besinler. O da kuruyemişler, susam, kabak ve ay çekirdeği, peynir çeşitleri, et, tavuk, balık, hindi, karides ve yumurtada var.

B vitaminleri gülümsememizin en temel öğelerinden. Aynı zamanda kanda çok yükselmesi halinde depresyona sebep olabilen homosistein seviyelerini düşürüp modumuzu yüksek tutmaya yardımcı. Kuşkonmaz, bezelye ve yumurta sarısına hücum!

Balık, fındık, ceviz, keten tohumu ve semizotu… Bu lezzetler bizi daha iyimser yapıyor. Alametifarikalarıysa yüksek miktarda barındırdıkları omega-3 yağ asidi.

ENDİŞEDEN KURTARAN BESİNLER

Selenyum yetersizliği yaşayan kişiler, daha endişeli oluyor. Bizi, endişeli hissetmekten kurtaracak besinlerse kuruyemişler, tam tahıllar ve ay çekirdeği.

Maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurta özgüvenle ilişkilendirilebilir. Çünkü thiamin yani B1 vitaminin kendine özgüvenle ilişkisi olabileceği düşünülüyor. 1999 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada; B1 vitamini eksikliği olan kişilerde özgüven eksikliği ve sosyal problemlerin daha sık gözlendiği belirlenmiş. Kişilerin thiamin seviyeleri düzeldiğindeyse daha sosyal ve neşeli olmaya başladıkları saptanmış. Yaşasın.

Buraya kadar her şey güzel. Peki, strese nasıl giriyoruz? Anlatalım. Bizi en hızlı strese sokan durum, kan şekerimizdeki dengesizlik. Glisemik indeksi yüksek olan besinler agresif hissetmemize neden olabiliyor. Bu besinler, beyaz un, beyaz şeker, beyaz ekmek, beyaz pirinç, sıcak ve püre halindeki patates, karpuzla kavun gibi meyveler... Dikkatli tüketmeli.

Demir, vücudumuzun oksijen taşıma aracı. Eksikliği halinde yorgun, halsiz, uykusuz ve mutsuz hissediyoruz.

Yediklerimiz ile hissettiklerimiz arasındaki bağlantıyı Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olan Gizem Şeber anlattı. Oxford Brookes Üniversitesi’nde  de eğitim gören Şeber, bir süre Türkiye Futbol Federasyonu’na danışmanlık yaptı. (Fotoğraf: Muhsin AKGÜN)

BAZI BESİNLER VE ETKİLERİ

Domates: Krom içeriği yüksek olduğu için, kötü hissettiğimiz zamanların üstesinden gelmek için yardımcı. Ayrıca boşluk hissi ve isteksizlik gibi durumlara da iyi geliyor.

Portakal: Özgüven veriyor, depresyondan koruyor.

Nar: Seratonin salgılanmasına yardımcı olduğundan ötürü mutlu hissetmemize olanak sağlıyor.

Brokoli: Modumuzu yüksek tutuyor ve daha mutlu hissetmemizi sağlıyor.

Soğan: Vücutta iltihap halinin artması kişiye mutsuz ve depresif hissettiriyor, soğanınsa iltihap azaltıcı etkisi var.

Somon: Omega-3 yağ asitlerinin en zengin ve en kaliteli kaynaklarından... Omega-3 yağ asitlerinin yetersiz alınması kişiyi depresif hissettiriyor. Bu nedenle somon mutlu hissetmemize yardımcı.

Ceviz: Bitkisel omega-3 ve E vitamini içeriyor, mutlu hissetmemize yardımcı ve depresyona karşı koruma sağlıyor.

Patlıcan: B1 (Thiamin) vitamininden zengin bir sebze. B1 yetersizliğinde özgüven problemleri gözlendiği belirlenmiş.

Havuç: Antioksidan etkisiyle hücre yapısını toksinlere karşı koruyor, daha enerjik ve hafif hissetmemize yardımcı oluyor.

Kabak: Sakin hissetmemizi sağlayan magnezyum açısından zengin.

Maydanoz: Vücudumuzda toksinlerin birikmesi kendimizi halsiz ve yorgun hissettirir. Maydanozsa vücudumuzu toksinlerden temizler. Yüksek oranda C vitamini ve antioksidan öğeler içerir. Bu da daha enerjik hissetmemiz demek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Suya yatırım şart…Önceki Haber

Suya yatırım şart…

Hamsi karasularımızı terk etmeye başladıSonraki Haber

Hamsi karasularımızı terk etmeye başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar