Şekerbank

Gürer: “Kuraklık arıcıları da vurdu”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Kuraklık arıcıları da vurdu”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın sadece tarım ve hayvancılığı değil, arıcılığı da ciddi ölçüde olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toros Dağlarının Ulukışla ilçesi sınırlarında 1600 rakımlı  yükseklikte arıcılık yapan vatandaşları ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. 

YÜZDE 70 VERİM KAYBI OLABİLİR 

Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan arıcılar, bu yıl etkisini gösteren kuraklığın arıcılığı da ciddi ölçüde olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Bu yıl kuraklık nedeniyle hem verim hem de kalite düşük olacak. Bal üretiminde en az yüzde 70 verim kaybı olmasını bekliyoruz” dediler. 

ARICILIK RİSK ALTINDA 

Her yıl Mart ayında arıların gelişmeye başladığını ancak bu yıl kuraklık nedeniyle gelişim sürecinin 2 ay gecikerek Mayıs ayına kadar sarktığını ifade eden arıcılar Mustafa Köker ve Bilal Şen , “Bu yıl kış mevsiminde tam kış olmadı, bahar yağmurları da yağmayınca gecikme oldu. Polen miktarındaki düşüklük ise arının gelişmesini de engelledi. Kolonilerde asker diye tabir edilen ve bal çeken arıların sayısının 15 bin civarında olması gerekirken bu yıl ne yazık ki bu rakam 5 bine kadar düştü. Bu nedenle arıcılık risk altına girdi. Böyle giderse arıcılık bu bölgede bitebilir. Bu arılar yeterince gelişmediği için de gelecek bahara kalmaz, çünkü kolonideki asker arı sayısı çok az. Bugünden önlem almak gerekir dediler. 

KiRAZ VERİMİNDE ARININ ETKİSİ BÜYÜK 

Bölgedeki kiraz veriminin düşük olmasının da arıcılıkta yaşanan sorunlarla dolaylı bağlantılı olduğuna işaret eden bal üreticileri Mustafa Köker ve Bilal Şen , “ Mevsimsel değişiklikler nedeni ile arılar gelişemedi. Arı olmadığı için çiçek zamanında tozlaşma da yeterinde olmadı. Tozlaşmayı sağlayan birinci rüzgâr, ikinci arı, arı olmazsa tarımda zora girer. Arı olan yerlerde kiraz var, arıların az olduğu bölgelerde ise kiraz verimi düşük” ifadesini kullandılar.

KURAKLIK ARICILARI MAĞDUR ETTİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bölgede arıcılığın son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını ancak kuraklığın etkisiyle yüzlerce arıcının bu yıl mağduriyet yaşadığını belirtti. 

ARICILIK DESTEKLENMELİ 

Kuraklığın yalnızca tarım alanlarını değil, arıların bal üretimini de olumsuz yönde etkilediğinin görüldüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bal üretimi bu yıl ciddi oranda kuraklıktan etkilendiği görülüyor. Bunun yanında mevcut arı kovanlarının, önümüzdeki bahar döneminde işlevselliğini yitireceğinden endişe ediliyor. Bu durumda arıcılara bir tarım yardımı yapılması gerekiyor. Bölgede arıcılık yapanların zayiatlarının karşılanıp onlara desteği arı olarak  yapılarak arıcılığın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi sağlanabileceği ifade ediliyor. Tarım Bakanlığı bu yönde çalışmada bulunmalıdır ”önerisinde bulundu.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Ümit’ten Örnek İşletme ZiyaretiÖnceki Haber

Vali Ümit’ten Örnek İşletme Ziyareti

Müdüre 11 Maaş Danışmanına 5 MaaşSonraki Haber

Müdüre 11 Maaş Danışmanına 5 Maaş

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar