Şekerbank

Gümüşhane’de Ceviz Hasadı Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane’de Ceviz Hasadı Başladı
Tofidass

Gümüşhane'de, pestil ve köme sektörünün önemli hammaddelerinden cevizin hasadına başlandı. 

Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ köyünde yapılan ceviz hasadına katılan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de cevizin uzun yıllardan beri üretimi yapıldığını, Gümüşhane'de cevizin tarihi bir dokusu ve kültürünün söz konusu olduğunu belirterek, Bölgemize baktığımız zaman100 yaşını aşkın ceviz ağacını görmekteyiz. Buda cevizin uzun yıllardan beri bölgemizde yetiştiğini ve adaptasyon yeteneğinin çok yüksek olduğunu göstermektedir dedi.

Pestil kömenin ana kaynağının ceviz ve dut olduğunu, yıllık 5 bin ton üretim miktarına ulaşan pestil-köme sektörünün Gümüşhane'de bin kişiye yakın bir istihdam oluşturduğuna değinen Birşen, "Yapmış olduğumuz analizler neticesinde sektörün ceviz ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bakanlığımızın vermiş olduğu yüzde 50 hibelerle tarıma dayalı sanayi büyümektedir. Buna paralele olarak da ham madde ihtiyacını karşılamak üzere bizi bölgemizde münferit olarak dikilmiş bu ceviz ağaçlarının yanında daha çok modern kapama bahçeleri oluşumunu hedefledik. Bir ceviz eylem planı hazırladık ve Bakanlığımıza sunduk. Kabul edilen ceviz eylem planımızda ilk yılda 50 bin ceviz fidanını toprakla buluşturduk. Bunlarla ilgili ciddi modern kapama bahçeleri oluşturduk. Damlama sulama sistemleri kuruldu. Sulama havuzları oluşturuldu. Ve diktiğimiz cevizler busene hepsi de çok güzel bir şekilde tuttular" diye konuştu.

Dünyada son yıllarda iklim değişikliğinin söz konusu olduğunu ifade eden Birşen, "Biz de dedik ki iklim değişiyorsa tarım değişmeli. Yıllardır ilimizde yetiştiriciliği yapılan cevizlerin son yıllarda özellikle son 3-4 yıldır ilkbahar geç donlarından etkilenmesinden dolayı üniversitelerimizde, araştırma enstitülerimizle birlikte ciddi bir çalışma yaptık. Bunun neticesinde hangi ceviz türleri bölgemize daha iyi uyum sağlayabilir. Bu konuda bir çalışma yaptık. Daha çok geç çıkan 1 Mayıs'tan sonra çiçek açan fernor ve fernette cevizlerini üniversitedeki hocalarımızla istişare yaparak tespit ettik. Ve 50 bin cevizimizi böyle getirdik, inşallah 2018 yılında yine bir 50 bin ceviz fidanı daha getireceğiz yine bunları toprakla buluşturacağız. Amacımız hem Gümüşhane'de bu sektör olan pestil kömenin ham madde ihtiyacını karşılamak hem de aroması yüksek, yağ oranı yüksek olan cevizimizin diğer illere satışını gerçekleştirerek bölgemizde yaşayan üreticilerimizin gelir seviyelerini artırmak, tarımsal hasılatını arttırmak. Ceviz birim alandan yüksek derece bir gelir elde edilen ürün. Kırsalda yaşayan insanlarımızın gelirini arttırmak ve inşallah Gümüşhane'yi ceviz vadisi yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Bu yıl ceviz rekoltesinin donlardan etkilenmemesi nedeniyle önceki yıllara göre çok iyi olduğunu belirten Birşen, "İlkbahar geç donlarından etkilenmedi. 1 Nisan'da çiçeklerimiz açtı ama etkilenmedi. Rekoltemiz çok iyi. Şu anda sadece kapama ceviz bahçemiz 3 bin 500 dönüme ulaştı. Bu da bölgemiz için  ciddi bir rakam. Artarak devam edecektir. Ceviz ilimizde 400 rakımdan başlayıp 1800 rakıma kadar yetiştirilmektedir. Bu sene iklim şartlarının iyi gitmesinden dolayı bin 500 ton gibi iyi bir rekolte beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Üretici Erkan Bayrak ise bu yıl ceviz rekoltesinin çok iyi olduğunu söyledi. Topladıkları cevizden tüketebilecekleri kadarını ayırdıklarını, geri kalan kısmını ise sattıklarını ifade eden Bayrak, "Ceviz fiyatı, ürünün kalitesine göre değişiyor. Ortalama 25-30 liradan satıyoruz." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üreticiyi Mağdur Etmeyeceğiz Ama Tefecinin, Fırsatçının KarşısındayızÖnceki Haber

Üreticiyi Mağdur Etmeyeceğiz Ama Tefecin...

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 15 Bisiklet Tahsis EdildiSonraki Haber

Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar