TOFİDAS

Finlandiya Tarımında Kriz Uyarısı: Gıda Güvenliği Tehdit Altında!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Finlandiya Tarımında Kriz Uyarısı: Gıda Güvenliği Tehdit Altında!
Finlandiya'daki çiftçi birliklerinin liderleri, ülkenin gıda üretiminin geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Üretim maliyetlerinin artması ve pazar dengesizlikleri nedeniyle, çiftliklerin kapanma hızının artması, ulusal gıda güvenliğini tehdit ediyor.
Çim Sınırlayıcı

MTK-liitto'ya bağlı birliklerin ve delegelerin başkanları, 23-24 Temmuz 2025 tarihlerinde Orta Finlandiya'da düzenlenen yaz toplantısında bir araya geldi. Toplantı sırasında Orta Finlandiya'daki tarımsal üretim alanlarını da gezen başkanlar, ülkenin gıda üretiminin geleceği hakkında ciddi endişeler taşıdıklarını belirtti.

Finlandiya'nın Avrupa Birliği üyeliği süresince çiftlik sayısında sürekli bir düşüş yaşandığı vurgulandı. Üreticilerin, özellikle sığır eti gibi temel ürünlerde pazar fiyatlarının baskılanması ve artan tarımsal bürokrasi yükü altında ezildiği ifade edildi. Birlik başkanları, kısa vadede durumun iyileştirilmesi için adımlar atılmadığı takdirde, Finlandiya vatandaşlarının yerli gıdaya erişiminin tehlikeye gireceği konusunda uyarıda bulundu.

Pazardaki Haksız Rekabet Sorunu ve Gıda Fiyatları

MTK-liitto, çiftliklerin gelirlerinin ana kaynakları olan üretici fiyatları ve AB tarım desteklerinin her ikisinde de hükümetten düzeltici önlemler talep etti. Finlandiya pazarında yaşanan kıyma sıkıntısının aylardır devam ettiği, ancak üreticilere ödenen fiyatların yeterince artmadığı belirtildi. Ülkenin zorlu doğa koşulları ve yüksek kalite standartlarının getirdiği üretim maliyetlerinin, mevcut üretici fiyatları ve desteklerle karşılanamadığı vurgulandı.

Ülkedeki iki büyük gıda perakende devinin hakimiyeti nedeniyle, gıda sanayisinin üreticilere komşu ülkelerdeki fiyatları dahi ödeyemediği ifade edildi. Bir araştırmaya göre, Finlandiyalı perakendecilerin kârlılıkta dünya lideri olduğu ve bu başarının bedelinin Finli tüketiciler ve çiftçiler tarafından ödendiği belirtildi.

Haberde ayrıca, gıda güvenliğinin, Finlandiya'nın toplam güvenliğinin önemli bir parçası olduğu vurgulanarak, hükümetin daha önce söz verdiği gıda pazarı, ihale ve rekabet yasalarındaki değişiklikleri gecikmeksizin hayata geçirmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çiftçi Olmak İsteyen Gençlere Müjde: Devletten Toprak, Ev ve Kredi DesteğiÖnceki Haber

Çiftçi Olmak İsteyen Gençlere Müjde: Dev...

Rusya'da Şeker Pancarı Üretimi Düşüşte: Piyasalar EndişeliSonraki Haber

Rusya'da Şeker Pancarı Üretimi Düşüşte:...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar