Şekerbank

Fındıkta Hasat Şenliği Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta Hasat Şenliği Düzenlendi
Ordu'nun en önemli tarımsal ürünü fındıktır. Ordu'nun olduğu kadar ülkemiz içinde oldukça önemli olan bu üründe verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak çalışmaları aralıksız devam etmektedir.
Tofidass

Bu kapsamda İkizce ilçesinde İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Entitüsü Müdürlüğü ve İkizce Ziraat Odası işbirliği ile "Fındıkta Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında çalışma yapılan bahçede Fındık Hasat Şenliği düzenlenmiştir.​

Düzenlenen şenliğe İkizce Kaymakamı Yusuf TURAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan KIZILCI, İkizce Ziraat Odası Başkanı ile Ünye, Akkuş ve Altınordu Ziraat Odası Başkanlarının yanı sıra Tarım danışmanları ve çok sayıda üretici katılmıştır.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ; Fındık dünya üretiminin % 75 ini gerçekleştirdiğimiz ve ihracat geliri 2.7 milyar doları bulan milli bir ürünümüzdür. İlimiz ölçeğinde fındığı değerlendirdiğimiz zaman 120 bin kayıtlı üreticimiz geçimini fındık üretiminden sağlamaktadır. Dünya fındık üretimindeki bu liderliğimize rağmen birim alandan elde edilen ürün bakımından  çok iyi bir noktada olduğumuz söylenemez. Şöyle ki fındık üreten diğer ülkelerde fındık verimi dekara 250 - 300 kg arasında iken ülkemizde bu miktar 100 kg civarındadır. Fındıkta kalite ve verimliliği artırmak adına bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalardan bazıları özellikle Ziraat odaları ile birlikte yaklaşık 1000 üreticide uyguladığımız "Fındık Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" ve Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık Tanıtım Grubu ile birlikte uyguladığımız "Fındık Yetiştiriciliğinde Kalite ve Verimliliği Artırma Eğitim Projesi" ve "Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Mücadelesi Eğitim ve Uygulama Projesi" dir.

"Fındıkta Verimliliği Artırma Projesi" uyguladığımız bu bahçede dekara verim ilk yıl olmasına rağmen 200 kg civarında olup ileriki yıllarda verim daha da artacaktır. İkizce ilçemizde yürütülen bu proje ile fındıkta doğru gübreleme, doğru budama ve doğru bitki koruma uygulamaları ile hem verimin hem de kalitenin artırılabileceği görülmektedir. Bugün yapılan hasat şenliğinde üreticilerimiz bahçeyi yerinde inceleyerek budamanın, gübrelemenin ve Bitki koruma uygulamalarının doğru yapıldığında ne kadar olumlu neticeler verdiğini görme imkanı bulmuşlardır. Umut ediyorum ki tüm üreticilerimiz bu örnek bahçede gördükleri tüm uygulamaları kendi bahçelerinde de uygulayacaklardır.

Konuşmasının son bölümünde fındık için önemli bir zararlı olan fındık kozalak akarından da bahseden İl Müdürü Kemal YILMAZ; Fındık Kozalak Akarı üzerinde 8 - 10 göz bulunan sürgünlerin yaprak diplerinde bulunmaktadır ve gelecek yılın, karanfil ve .sürgünlerini oluşturacak olan gözler "Fındık Kozalak Akarı" zararlısı tarafından tahrip edilmektedir. Sürgün üzerinde canlı göz kalmadığından önümüzdeki yıl bu sürgün tamamen kuruyacaktır. Bu sürgünlerin kurumasıyla zararlının yoğunluğuna göre bahçelerimizdeki zarar fındık çeşidine de bağlı olarak % 70- 80'lere ulaşabilmektedir.

Zararlıyla mücadelenin en önemli aşaması yapraksız dönemde kozalakların toplanarak yere atılması olup kesinlikle yakılmamalıdır. Ayrıca Nisan ayında kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanacağımız ilaçların çeşit ve miktarları hakkında ise üreticilerimiz İl ve İlçe Müdürlükleri ile Ziraat Odalarından ve tarım danışmanlarından bilgi alabileceklerdir. Ben bu çalışmada ve hasat şenliğinin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyor, üreticilerimizin ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını diliyorum diyerek sözlerine son vermiştir.

Törende Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan KIZILCI da bir konuşma yapmıştır. Devamında ise Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Proje Mühendisi Ömür DUYAR bahçede yapılan uygulamalar hakkında bir sunum yapmıştır. Hasat şenliği yapılan ikramla son bulmuştur.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TURŞU FESTİVALİNE ADIM ADIMÖnceki Haber

TURŞU FESTİVALİNE ADIM ADIM

Kendi yetiştirdiği kabaktan öldüSonraki Haber

Kendi yetiştirdiği kabaktan öldü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar