Şekerbank

Fındıkta Budama Elemanları Yetiştiriliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta Budama Elemanları Yetiştiriliyor
Fındıkta Budama Elemanları Yetiştiriliyor
Tofidass

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından desteklenen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" nin ilk ayağı olan Trabzon'daki eğitimlerin tamamlanması nedeniyle bir açıklama yapan Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit GÜLBAY; ''Projenin amacı, genellikle yaşlanmış fındık bahçelerinde birim alandan daha fazla ve daha kaliteli ürün alabilmek için üreticilerin bilinçlendirilerek bir dekardan ortalama 80-90 kilogram civarında alınan kuru fındık miktarının 150-200 kilograma çıkarmak ve üreticilerin refah seviyelerini yükseltmektir. Bunun için İlimizde belirlenen İlçelerin herbirinde  20 sertifikalı budama elamanı olmak üzere yedi ilçemizde  toplam 140 üreticimiz proje kapsamında eğitilerek sertifikalandırılmıştır. Ayrıca bu proje kapsamına alınan Giresun, Ordu, Samsun ve Düzce İllerinde de eğitimler devam edecektir'' dedi.

Trabzon Ortahisar, Yomra, Arsin, Araklı, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü İlçelerinde uygulanan proje ile üreticilere fındık bahçelerinde tekniğe uygun olarak budama işleminin nasıl yapılacağı, budama sırasında yapılan hatalar arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca gübreleme amacıyla toprak numunesinin alınması, toprak tahlil sonuçlarına göre kullanılması gereken kimyasal gübrelerin ve toprak düzenleyicilerinin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı arazi üzerinde anlatıldı ve uygulama yapılarak üreticilere gösterildi.

Eğitimlere Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Şube Müdürü Ali Kemal YILDIZ, Proje İl koordinatörü Ziraat Mühendisi Erdal YİĞCİ ve Suzan KOL, Fındık Tanıtım Gurubu adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel ÖZTÜRK, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nusret ŞAHİN, Ziraat Mühendisi Ferhat DEMİRASLAN katıldılar.

Yapılan eğitimler sonunda üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği el kitabı, liflet ve diğer hediyeler dağıtıldı. Eğitimlere katılan üreticilerin yapılan uygulamalı eğitimlerden çok faydalandıklarını, hatalarını anladıklarını ve fındık budamasının bir meslek olarak önem kazandığını belirterek eğitimcilere teşekkür ettiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nar ZararlılarıÖnceki Haber

Nar Zararlıları

Mısırda Ekim NöbetiSonraki Haber

Mısırda Ekim Nöbeti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar