Şekerbank

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu INC Kongresi, Londra’da gerçekleşti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), bu yıl 40’ıncı kez 22-24 Mayıs’ta Londra’da düzenlendi.

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), bu yıl 40’ıncı kez 22-24 Mayıs’ta Londra’da düzenlendi.

Kongreye katılan ülkeler arasında ABD’den sonra 81 temsilci ile en fazla katılım sağlayan ülke Türkiye olurken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulunca güçlü bir katılım ve temsiliyet gerçekleştirilmiştir.

INC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, INC Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan ve Heyet temsilcileri, düzenlenen panellerin yanı sıra INC’nin Mütevelli Heyeti Toplantısı, Büyükelçiler Toplantısı, İstatistik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi toplantılarına katılım sağlamış, diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ile çeşitli görüşmeler yaparak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, “INC Kongresi’nde bu sene üç gün boyunca 65 farklı ülkeden bin 300 kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki sektörün önde gelen liderleri Londra’da bir araya geldi. Üç gün süresince kabuklu ve kuru meyve ürünlerinin rekolte tahminleri, arz, talep ve ticaretiyle ilgili oturumlar düzenlendi. 2023/24 için dünya kuruyemiş üretiminin bir önceki sezona göre yüzde 5 artışla 5,7 milyon ton (çekirdek bazında, kabuklu antep fıstığı hariç) olacağı tahmin ediliyor. Nihai sonuçları tahmin etmek için henüz çok erken. Badem, ceviz, kaju, fındık ve ceviz mahsullerinin yatay veya önceki sezonun biraz üzerinde kalması bekleniyor.” dedi.

Başkan Işık, “Antep fıstığı ve makademyanın 2022/23'e göre sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 9 artacağı tahmin edilirken, Amazonia (Brezilya) fıstığı ve çam fıstığı için bu sezon daha düşük mahsuller öngörülüyor.2023/24 sezonunda dünya fıstık üretiminin 2022/23'e göre yüzde 4 artışla 51 milyon ton olması bekleniyor. Hurma (yüzde 22), kuru erik (yüzde 21) ve kuru incir (yüzde 14) üretiminin artması beklendiğinden, 2023/24 küresel kuru meyve üretiminin 2022/23'e göre yüzde 7 artışla 3,2 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Kongrede yenilikçi ürünlerin önemi ve Z Kuşağı'nın pazar gelişiminin ana itici gücü olduğu da önemli bir gündem maddesiydi.” diye konuştu.

Ürünlere ilişkin detaylı bilgilerin verildiği ürün oturumlarından kuru üzüm, erik ve cranberry yuvarlak masa oturumunda Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Vesta Tarım firması temsilcisi Emrah Yaşar çekirdeksiz kuru üzüm ile ilgili açıklamalarda bulunmak üzere yer aldı. Hurma, Kuru Kayısı ve Kuru İncir oturumunun Başkanlığını Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Pagysa firması temsilcisi Guillaume Pagy yaparken, aynı oturumda Birliğimiz Üyesi Anatolia AS firması temsilcisi Ogan Ceryan ve Usta Gıda Firması temsilcisi Miray Usta da yer almış ve ürünlerimize ilişkin detaylı açıklamalarda bulunmuştur. 

Financial Times İş Geliştirme Müdürü ve Yetenek Direktörü Virginia Stagni, işletmelerin hem tüketiciler hem de endüstri profesyonelleri olarak genç nesillerle nasıl ilişki kurabileceklerini tartıştı.

INC İcra Direktörü Goretti Guasch, fındık ve kuru meyve endüstrisindeki son gelişmelerin ele alındığı bir sunum yaptı. Ayrıca INC'nin Hindistan'daki Z Kuşağı'nın algıları ve tüketim alışkanlıkları ile fındık ve kuru meyveleri nasıl algıladıklarını inceleyen son araştırmasını paylaştı.

Beslenme Araştırmaları Seminerinde King's College London Pediatrik Alerji Profesörü Prof. Gideon Lack fındık alerjilerinin önlenmesine ilişkin dönüm noktası niteliğindeki LEAP çalışmasını tartıştı.

Kopenhag Üniversitesi'nden Doç. Dr. Marta Guasch-Ferré, fındıkların sağlık yararlarını destekleyen bilimsel kanıtları anlattı.

Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Rachael Garrett ise Sürdürülebilirlik Semineri'nde, fındık ve kuru meyve endüstrisinin halihazırda sürdürülebilir tarım sektörü olduğunu söyledi.

Küresel Kampanya Stratejileri başlıklı oturumda, çeşitli sektör derneklerini temsil eden konuşmacılar, dünyanın farklı yerlerinde kuruyemiş ve kuru meyve tüketimini teşvik etmek için girişimlerini sundu.

Ayrıca INC Kongresi'nde 43 firmanın ürünlerini sergilediği ve iş bağlantıları kurduğu bir sergi alanı da oluşturuldu.

2024 yılı INC Kongresi'nin 8-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Kanada'nın Vancouver kentinde yapılacağı açıklandı.

INC İcra Direktörü Goretti Guasch, “INC Kongresi fındık ve kuru meyve sektörü için dünyadaki en önemli etkinlik. Tüketimi küresel olarak artırmak için nasıl bir yol izleyeceğimizi tartışırken network için de çok verimli üç gün oldu.” dedi.

Sektöre yapılan üstün katkıları ödüllendiren INC Ödülleri de takdim edildi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bafra’da Çeltik Ekim Etkinliği ve Çeltik Tohum Teslimi GerçekleştirildiÖnceki Haber

Bafra’da Çeltik Ekim Etkinliği ve Çeltik...

Üreticilere Organik Gübre Dağıtımı GerçekleştirildiSonraki Haber

Üreticilere Organik Gübre Dağıtımı Gerçe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar