Şekerbank

Bafra’da Çeltik Ekim Etkinliği ve Çeltik Tohum Teslimi Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bafra’da Çeltik Ekim Etkinliği ve Çeltik Tohum Teslimi Gerçekleştirildi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “İlimiz çeltik üretiminin % 15’ini karşılamakta olup, üretim bakımından ülke sıralamasında 2. bulunmaktadır.”
Tofidass

Samsun İli Bafra İlçesine Balıklar Mahallesi’nde Geleneksel Çeltik Ekim Etkinliği ve Çeltik tohum teslimi gerçekleştirildi. Damla sulama yöntemiyle Çeltik tarımı yapılacak alanlarda bir yenilik olarak mibzer ve drone teknolojisi ile ekimin gerçekleştirileceği törene yoğun ilgi gözlendi.

Etkinliğe; Vali Yardımcısı Mahmut Halal, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, MHP İlçe Başkanı Barbaros Turna, CHP İlçe Başkanı Vahit Perçin, YRP İlçe Başkanı Bilal Arslan, daire amirleri. ilçe müdürleri, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Çeltik Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirilmekte olsa da ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından en fazla Marmara ve Karadeniz Bölgelerimizde öne çıkmaktadır. Ülkemiz 2022 yılı verilerine göre 1 milyon 205 bin 226 dekar alanda gerçekleşen 950.000 ton ülkesel üretimin; 188.828 dekar alanda 142 bin 480 ton üretimle İlimiz % 15’ini karşılamakta olup, üretim bakımından ülke sıralamasında 2. bulunmaktadır.

Üretenin yanında olacağını her fırsatta dile getiren Bakanlığımız tüm üretim konularında olduğu gibi Çeltik üretiminde de desteklenmektedir. Bu bağlamda 2022 yılında mazot desteği olarak dekara 250 TL, gübre desteği olarak dekara 21 TL, havza bazlı fark ödemesi desteği olarak dekara 10 krş ve sertifikalı tohum kullanımı desteği olarak da dekara 50 TL ödeme miktarı belirlenmiştir.  İlimizde 2022 yılı Fark Ödemesi kapsamında 1.872 kişiye 104.846 dekar alanda 7.581.042 TL, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği olarak 1.090 kişiye 59.642 dekar alanda 1.431.427 TL ve Mazot- Gübre Desteği olarak da 3.632 kişiye 151.890 dekar alanda 41.162.190 TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak Çeltik üretimine dekara 1.011 TL destek verilmiş olup, toplamda 50.174.659 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Bakanlığımızca başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında İlimizde 2021 Yılında Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi uygulanmıştır. Proje kapsamında Alaçam, Bafra, Çarşamba, Salıpazarı, Vezirköprü, Yakakent, Terme ve Ondokuzmayıs İlçelerimizden 257 üreticiye 4.500 dekar alan için 90 ton Çeltik tohumu, bütçesi % 75 Bakanlık hibe desteği % 25 üretici katkı payı olacak biçimde destek gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2022 yılında devreye giren Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, Çevre Dostu Çeltik Üretimi projesi ile % 60,63 Bakanlık Katkısı minvalinde 330.192 TL ve % 39,37 yani 214.400 TL üretici katkı payı olacak biçimde 2.000 dekar alanda ekilmek üzere 40 ton çeltik tohum desteği verilmiştir.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2023 yılında yürütülecek olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında uygulanmakta olan Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri (damla, yağmurlama) kullanılacaktır. Çeltik tarımı yapılan alanları artırmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla; İlimiz Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde uygulanmak üzere % 74 Bakanlık Katkısı 309.708 TL ve % 26 yani 110.250 TL de üretici katkı payı olacak biçimde 630 dekar alanda ekilmek üzere 12.600 kg Çeltik tohumu desteği yapılmıştır.

Bu kapsamda 532 dekar alanda damla sulama ve 116 dekar yağmurlama sulama ile yapılan Çeltik yetiştiriciliğinin olumlu sonuçları ile üreticilerimize alternatif üretim modeli oluşturulmuştur. Üretimin 3039 sayılı Çeltik Ekim Kanununa göre yapılması esas olup Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında Çeltik üretimi desteklenen İlçelerimiz Çarşamba, Tekkeköy, Terme, Bafra, Ondokuzmayıs, Yakakent ve Alaçam ilçeleridir.

Yapılan projeler ile mevcutta arz açığı olan hububat üretimini artırmak, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artıracak uygulamaların yaygınlaştırılması, kısıtlı su kullanımını teşvik edecek tarımsal mekanizasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevre ve insan sağlığına dost uygulamaların yaygınlaştırılarak boş bırakılan arazilerin uygun münavebe planı ve ekim yöntemi ile tarımsal üretime kazandırılması sağlanacaktır.

Ayrıca sahada yapılacak Eğitim ve Yayım çalışmalarıyla Çeltik üretimi yapan üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel ve kırsal kalkınma amaçlanmaktadır. Sözlerimi bitirirken bugün burada yaptığımız ekimlerin ve teslimini gerçekleştirdiğimiz tohumların İlimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlıklı Bir Gelecek İçin Süt İçinÖnceki Haber

Sağlıklı Bir Gelecek İçin Süt İçin

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu INC Kongresi, Londra’da gerçekleştiSonraki Haber

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar