Şekerbank

Üreticilere Organik Gübre Dağıtımı Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Organik Gübre Dağıtımı Gerçekleştirildi
Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı: “Samsun’da yapılan Organik Tarım Yetiştiriciliğinde; doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri kaynaklı olmak üzere halen toplam 2.584 çiftçimiz organik üretim yapmaktadır.”

Samsun’da Organik Tarım; 1994 yılında Türkiye’de ilk defa Terme Çamlıca Köyünde bir Alman firmasının organik fındık talep etmesi ile başladı. 1994 yılında üyelerinin büyük bir kısmı Çamlıca çiftçilerinden oluşan Türkiye’de ilk defa “Karadeniz Organik Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği” kurulmuş ve gerek bu konudaki çeşitli projelerle, gerekse de konu uzmanı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelinin katkısı ile bugün hatırı sayılır bir üretim ve üretici rakamına taşındı.

Yakakent İlçesinde gerçekleştirilen Organik Gübre Teslim Törenine; Yakakent İlçe Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman ve konuyla ilgili üreticiler katılım sağladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı: “Samsun’da yapılan Organik Tarım Yetiştiriciliğinde; doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri kaynaklı olmak üzere halen toplam 2.584 çiftçimiz organik üretim yapmaktadır. Bu çiftçilerimiz 62.028 da alanda 30.347 ton Organik Üretim yapmakta ve bu toplam üretimin de yaklaşık % 50’si Organik Fındık olarak gerçekleşmektedir. Organik Fındığın büyük bir bölümü ise Çarşamba, Terme, Tekkeköy İlçeleri ve çevresinde yer almaktadır. Diğer ürünler; 640 da alanda sebze ve çiçekçilik ile 10.295 da alanda ise tarla bitkileri organik yetiştiriciliği olarak yer almaktadır.

Bu kapsamda faaliyet gösteren yetiştiricilere 2021 yılı için; 1.198 işletmeye 1.634.908 TL destekleme ödemesi yapılmış ve 2022 yılı destekleme müracaatları ise devam etmektedir. Ülkemizde organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ve Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüzce 2022 yılında Organik Bitkisel Üretimde Pestisit ve Aflatoksin ve Organik Hayvansal Üretimde Antibiyotik Kontrolü amacıyla 19 numune alımı planlanmıştır. Bu kapsamda; 13 adet Pestisit (Fındık, Bulgur, Yeşil Mercimek ve Yumurta) ile 2 adet Antibiyotik- Nitrat tayini ve 4 adet de Aflatoksin analizi için 19 adet numune alımı gerçekleştirilmiş ve analiz sonucu numuneler TGK ve Organik Tarım yönetmeliğine uygun olarak gözlenmiştir.

Ayrıca İl Müdürlüğümüzce Çakmak Baraj Havzasında, Organik Fındık bahçelerini hastalıklardan korumak, verim ve kaliteye katkı sağlamak amacıyla Çarşamba Fındık Üreticileri Birliği üyesi 39 üreticiye 390 kg % 20’lik metalik bakıra Eşdeğer Bordo Bulamacı temini sağlanmıştır. Bakanlığımız BÜGEM’in 2023 Yılı Yatırım Programı çerçevesinde yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında ise; Yakakent Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerinde organik bitkisel üretim yapan veya yeni başlayacak olan üreticilerden 1.300 yıllık kadim tarihi olan Ata tohumu Kavılca Buğday yetiştiricilerine dağıtılmak üzere hibe katı organik gübre teslimi planlanmıştır.

Proje kapsamında bugün burada, Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerimizdeki 582 dekar alanda Kavılca Buğday yetiştiriciliği yapan/ yapacak olan 23 üreticimize dekar başına yaklaşık 50 kg olmak üzere toplamda 28.000 kg (28 ton) katı organik gübre dağıtılacak olup bu Proje ile Yakakent çiftçisine 296.800 TL girdi temini sağlanması beklenmektedir. Uyguladığımız tüm bu Projeler; doğal kaynakların sürdürebilirliğini sağlamak, insan hayvan ve bitki sağlığını korumak, toprağın fiziksel kimyasal ve biyolojik yapısını koruyup geliştirmek, tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünler sunmak, üreticilere yeterli ve güvenilir gelir temin etmek, üretici örgütlenmesini ve sözleşmeli tarım uygulamalarını teşvik etmek açısından oldukça önem arz etmektedir.

Tüm bu amaçlar doğrultusunda; doğaya dost üretim metodu olan Organik Tarımın teşviki, yaygınlaştırılması ve desteklenmesini Bakanlığımız olarak oldukça önemsediğimizi belirterek, bugün dağıtımını yaptığımız organik materyalin üreticilerimize, İlimiz ve Türkiye tarımına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

                                                                      

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu INC Kongresi, Londra’da gerçekleştiÖnceki Haber

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün e...

Meyve Fiyatları Yıllık Yüzde %72 ArttıSonraki Haber

Meyve Fiyatları Yıllık Yüzde %72 Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar