Şekerbank

Dolu yağışı çiftçinin kabusu oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolu yağışı çiftçinin kabusu oldu
Tofidass

İklimsel değişiklikler çiftçinin kabusu haline geldi. Haziran ayının başından beri iklimsel değişiklikler ve stres koşullarına bağlı olarak tarım alanlarında çok büyük  zararlar meydana geldi. Son 24 saate Konya, Karaman, Aksaray, Amasya, Niğde, Nevşehir, Adana ve Kars’ta yaşanan dolu yağışı  on binlerce dekar alanda ekili bulunan tarımsal ürüne zarar verdi.

Konya'da öğle saatlerinde kısa süreli etkili olan dolu yağışı, tarım alanlarına zarar verdi. Merkez Meram ilçesinde, özellikle Alakova, Çarıklar, Boruktolu ve Kaşınhanı mahallelerinde öğle saatlerinde kısa süreli etkili olan dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Dolu, bazı tarım alanlarıyla sebze bahçelerinde zarara yol açtı. 

Karaman merkeze bağlı Dinek, Çoğlu, Ekinözü, Hamidiye ve Beydilli köylerinde aniden başlayan ve sadece 5 dakika yağan zeytin büyüklüğündeki dolu, arpa, buğday, pancar ve mısır olmak üzere ekili alanlarda yüzde 80'nele varan hasara neden oldu. Yağan dolu, buğday ve arpada başak bırakmazken, pancar ile mısırda da ciddi hasara neden oldu.

Aksaray'da öğleden sonra başlayan dolu yağışı yaşamı olumsuz etkiledi. Dolu yağışı bazı tarım arazilerine zarar verdi. Güzelyurt ilçesinde 14.00 sıralarında Güzelyurt ilçesinde etkili olan dolu, ekili arazilerde zarara neden oldu. Buğday ve arpa ekili araziler de kısmen zarar oluşurken, 10 dakika süren yağışın ardından Aksaray Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri zarar tespit çalışmalarına başladı.

Amasya Suluova'da etkili olan sağanak ve ceviz büyüklüğündeki dolu, yaklaşık 3 bin 274 dönüm ekili alanda zarara yol açtı.

Niğde'de sağanak yağış ve ardından başlayan dolu yağışı ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık yarım saat süren dolu yağışı nedeniyle özellikle lahana, marul, domates ekili araziler zarar gördü. 5 bin dönüm lahana ve marul ekili arazinin zarar gördüğü Ulukışla İlçesi'ne bağlı Hüsniye köyünde çiftçiler yetkililerden yardım bekliyor.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburna köyünde kuvvetli sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi. Karaburna köyünde etkili olan dolu ve şiddetli yağış sele neden olurken, dereler taştı. Ayrıca etkili olan dolu ve sel nedeniyle ilçe merkezi ile bazı köylerdeki ekili alanlarda hasar meydana geldi.

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Göller Yaylası’nda etkili olan dolu yağışı bölgeyi beyaza bürüdü. Kozan ilçesine bağlı Göller Yaylası bölgesinde öğlen saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu etkili oldu. Dolu yağışı onlarca dönüm ekili alana zarar verdi. 

Kars'ta etkili olan ve yaklaşık 15 dakika süren dolu, bir anda etrafı beyaza bürürken, doludan en çok arıcılar zarar gördü. Yaklaşık 15 dakika süren dolu yağışı ekili alanlara da zarar verdi. Fındık büyüklüğünde yağan dolu hayatı da olumsuz etkiledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TÜRKŞEKER hububat üretiminde de 'sözleşmeli tarım' modelini uygulayacakÖnceki Haber

TÜRKŞEKER hububat üretiminde de 'sözleşm...

Koruma Altındaki Kelaynakların Yavruları Hayata Gözlerini Açmaya BaşladıSonraki Haber

Koruma Altındaki Kelaynakların Yavrular...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar