Şekerbank

Doğal afetler çiftçimizin peşini bırakmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğal afetler çiftçimizin peşini bırakmadı
Tofidass

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 

2014 yılı kadar olmasa da bu üretim sezonunda da doğal afetlerin çiftçinin peşini bir türlü bırakmadığını, Ekim ayından bu yana hava sıcaklıkları genel olarak mevsim normalleri üzerinde gerçekleştiğine dikkati çeken Bayraktar, yağışların ise üretim döneminde normalin altında kaldığını, özellikle Nisan ayında oldukça gerilediğini bildirdi. Bu durumun Akdeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu’da buğday ve arpa gelişimine olumsuz etki yaptığı bilgisini veren Şemsi Bayraktar, “İç Anadolu için Mayıs yağışlarının iyi gitmesi buğday ve arpa için olumlu bir gelişme oldu. Buğday ve arpa üretiminin gelişme döneminde istenen yağışların gerçekleşmemesi, 34 ilimizde kuraklık yaşanmasına yol açtı. Kuraklık yaşanan illerde, verim kaybı nedeniyle Türkiye buğday ve arpa rekoltelerinde azalma beklenmektedir” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları söyledi:

“Diğer taraftan don afeti ve Mayıs ayında bazı illerimizde gerçekleşen dolu, fırtına, hortum, sel gibi afetler, çiftçimizi sıkıntıya soktu. Mayıs ayında gerçekleşen aşırı yağış ve dolu başta olmak üzere, sel, fırtına gibi afetler, hububata zarar vermiştir. Bu afetler ayrıca, hasadın devam ettiği Akdeniz Bölgesinde hasadı zorlaştırmakta, aşırı yağış yatmalara neden olmaktadır. 10-30 Mayıs arasında yaşanan bu afetler, Isparta, Edirne, Bursa, Adana, Mersin, Manisa, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Giresun, Malatya, Elazığ, Ankara, Sinop, Kırıkkale, Sivas, Kütahya, Muş, İzmir, Van, Iğdır, Kastamonu, Çankırı, Kayseri, Niğde, Aksaray, Sakarya, Amasya illerinde buğday, patates, ayçiçeği, şekerpancarı, elma, kiraz, vişne, fındık, armut, üzüm, kayısı, ayçiçeği, mercimek, mısır, soya, pamuk, narenciye, karpuz, erik ürünleri ile sebze bahçelerine zarar verdi.

Bu afetler, üreticilerimizi olumsuz etkilese de genelde meyve ve sebzelerde ülke rekoltesini düşürecek düzeyde değildir. Bundan dolayı Ramazan ayına sayılı günler kala bir takım çevreler tarafından bu durum suiistimal edilmemelidir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ramazan'da Vatandaşın Cebi YanmayacakÖnceki Haber

Ramazan'da Vatandaşın Cebi Yanmayacak

Çiğ süt litre fiyatı 1 lira 2 kuruştan 1 lira 3 kuruşa çıktıSonraki Haber

Çiğ süt litre fiyatı 1 lira 2 kuruştan 1...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar