Şekerbank

Ramazan'da Vatandaşın Cebi Yanmayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ramazan'da Vatandaşın Cebi Yanmayacak
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ramazan ayında sebze ve meyve fiyatları, baklagiller, et fiyatlarında ciddi bir artış beklemiyoruz. Halkımız iftar sofralarında Ramazan boyunca, bu ürünleri bolca tüketme imkânına sahip olacaklardır.
Tofidass

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayında sebze ve meyve fiyatları, baklagiller, et fiyatlarında ciddi bir artış beklemediklerini bildirerek, “Halkımız iftar sofralarında Ramazan boyunca, bu ürünleri bolca tüketme imkânına sahip olacaktır” dedi.

Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayı öncesindeki üretici market fiyatlarını değerlendirdi, uyarılarda bulundu.

2007 yılından bu yana her Ramazan ayı öncesinde, gıda tüketiminin artmasından dolayı fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için yürüttükleri çalışmalara ve bu yöndeki uyarılara bu yıl da devam ettiklerini bildiren Bayraktar, “Bu açıklamalarımızın amacı, fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, suni fiyat artışlarını önlemektir” dedi.

 -Market fiyatları-

 Bayraktar, şunları söyledi:

“Ramazan ayına sayılı günler kala market fiyatlarına baktığımızda; geçen ay sonuna göre 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı oldu.

Kuru fasulye, yeşil mercimek, yumurta, kuzu eti ve toz şeker fiyatında değişim olmazken, fiyat düşüşü yüzde 32,02 oran ile en fazla domateste meydana geldi. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 14,41 ile çilek, yüzde 8,33 ile salatalık, yüzde 5,38 ile kuru üzüm, yüzde 3,83 ile mısırözü yağı, yüzde 3,37 ile kuru soğan, yüzde 2,48 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,94 ile ayçiçeği yağı izledi.

Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 37,47 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 9,91 ile kuru incir, yüzde 6,81 ile Antep fıstığı, yüzde 6,76 ile marul, yüzde 5,85 ile sivri biber, yüzde 4,78 ile maydanoz, yüzde 4,48 ile kabak, yüzde 4,17 ile havuç, yüzde 3,40 ile iç fındık, yüzde 3,24 ile patates, yüzde 2,50 ile tavuk eti, yüzde 2,45 ile süt, yüzde 2,21 ile kuru kayısı, yüzde 2,07 ile yeşil fasulye, yüzde 2,05 ile limon, yüzde 1,40 ile elma, yüzde 1,02 ile dana eti, yüzde 0,70 ile patlıcan, yüzde 0,65 ile zeytinyağı, yüzde 0,46 ile nohut, yüzde 0,35 ile pirinç takip etti.”

 -Üretici fiyatları-

 Üretici fiyatlarına baktıklarında, geçen ay sonuna göre 13 üründe fiyat değişimi olmazken, 8 üründe azalma, 9 üründe ise fiyat artışı meydana geldiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Patlıcan, havuç, maydanoz, patates, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı ve zeytinyağı fiyatlarında değişim görülmezken, fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 47,46 ile domates oldu. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 28,65 ile çilek, yüzde 21,95 ile kuru üzüm, yüzde 20 ile kuru soğan, yüzde 16,17 ile salatalık, yüzde 16,05 ile elma, yüzde 9,60 ile yumurta, yüzde 5,56 ile kabak izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 32,53 oran ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 20,39 ile sivri biber, yüzde 7,33 ile limon, yüzde 5,33 ile yeşil fasulye, yüzde 4,28 ile iç fındık, yüzde 3,91 ile marul, yüzde 1,85 ile dana eti, yüzde 0,98 ile süt, yüzde 0,24 ile kuzu eti takip etti.”

-Fiyatı en fazla düşen domates, en fazla artan yeşil soğan-

Geçen aya göre üretici ve marketlerde fiyatı en fazla düşen ürünün domates olurken, fiyatı en fazla artan ürün ise yeşil soğan olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

“Fiyatı artan ürünlere baktığımızda, yeşil soğanda ara bir dönem olması nedeniyle hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyatları yükseltti. Sivri biberde de hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak artış yaşandı. Limonda mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki azalma fiyatları artırdı.

-Üretici market fiyat farkı-

Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 497,50 ile kuru soğanda görüldüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Kuru soğandan sonra fiyat farkı sırasıyla patateste yüzde 433,07, salatalıkta yüzde 372,19, kuru incirde yüzde 322,38, elmada 320,02, karpuzda yüzde 300 oldu. Fiyat farkı pirinçte yüzde 140,44, baklagillerden nohutta yüzde 153,56, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 238,19 oldu.

Kuru soğan 6 kat, patates 5,3 kat, salatalık 4,7, kuru incir ve elma 4,2 kat, karpuz 4 kat, pirinç 2,4 kat, baklagillerden nohut 2,5 kat, süt 3,4 kat fazlaya tüketiciye satılmaktadır.

Bugün üreticide 20 kuruş olan kuru soğan markette 1 lira 20 kuruşa, 25 kuruş olan patates 1 lira 33 kuruşa, 35 kuruş olan salatalık 1 lira 65 kuruşa, 7 lira olan kuru incir 29 lira 57 kuruşa, 68 kuruş olan elma 2 lira 86 kuruşa, 39 kuruş olan karpuz 1 lira 56 kuruşa, 2 lira 45 kuruş olan pirinç 5 lira 89 kuruşa, 2 lira 90 kuruş olan nohut 7 lira 35 kuruşa, 1 lira 3 kuruş olan süt 3 lira 48 kuruşa satılıyor.”

-“Tüm gözler gıda fiyatlarına çevrildi”-

 Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala tüm gözler gıda fiyatlarına çevrilmiştir. Beklentimiz bütün kesimlerin sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesidir. Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir. Üretimde istikrarın bozulmasına ve spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır.

Üretici, esnaf, halk, Ramazan ayını dört gözle beklemektedir. Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmasına izin verilmemelidir. Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın’ diyoruz. Ramazanı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, mevsim itibarıyla birçok ürünün hasadının yapıldığı bir döneminin içindeyiz.

Sebze ve meyvede fiyatların, ihracatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle düştüğünü görüyoruz. Et ve baklagiller fiyatlarında da ciddi bir artış olmadığı görülüyor. Bu bakımdan Ramazan ayında sebze ve meyve fiyatları, baklagiller, et fiyatlarında ciddi bir artış beklemiyoruz. Halkımızın iftar sofralarında Ramazan boyunca, meyve, sebze ve diğer ürünleri bolca tüketme imkânına sahip olmasını diliyoruz.

Biz bir taraftan üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmelerini savunurken,  tüketicilerimizin de yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar bu hususta gereken hassasiyeti göstermeyenler öncelikle karşılarında bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Ramazan ayı boyunca yapacağımız ve piyasaların nabzını tutacağımız çalışmaları da sizlerle paylaşıp, üretici ve tüketici fiyatlarını kamuoyunun dikkatine sunacağız.

Ramazan ayının milletimiz ve tüm İslam Âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan dilerim.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal Arazilerde “Sağanak” ZararıÖnceki Haber

Tarımsal Arazilerde “Sağanak” Zararı

Doğal afetler çiftçimizin peşini bırakmadıSonraki Haber

Doğal afetler çiftçimizin peşini bırakma...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar