Şekerbank

Dane Kaybı % 1,5'in Altına Düşecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dane Kaybı % 1,5'in Altına Düşecek
Tofidass

Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İbrahim Görentaş, 2016 hububat hasat sezonunun başladığını, hedeflerinin biçerdöverle buğday hasadında dane kaybını %1.5' in altına indirmek olduğunu söyledi.

İl Müdür Vekili İbrahim Görentaş, biçerdöverle buğday hasadında dane kaybını düşük tutmanın operatörlerin elinde olduğunu belirterek, "Operatör belgesi olmayan hasat yapmamalı. Kurallara uymayanlara Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazılacak" dedi. 

İbrahim Görentaş konuyla ilgili tarimpusulasi.com'a yaptığı açıklamada, "2016 hasat sezonuna girmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere her hasat sezonunda olduğu gibi bu yılda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak iyi bir hasat sezonu geçirebilmek için birlikte çalışmaya başlayacağız. İlimizde 2015/2016 ekim sezonunda 37.717 da. (Buğday, arpa, yulaf, çavdar, ayçiçeği, çeltik vb.) tarla bitkisi ekilişi yapılmış olup, bunun yaklaşık % 85 sinin biçerdöverle hasat edilmesini bekliyoruz. 2015 yılında ilimizde biçerdöverle yapılan buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği  hasadında ürün kayıp oranı ortalama % 1,1 olarak gerçekleşmiş, İl ekonomimizin ve çiftçilerimizin 59,417 TL. lik zarar görmesine neden olmuştur. 

Bakanlığımızın "Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" uyarınca her yıl olduğu gibi bu yıl da, ilimizde hububat hasadı yapacak biçerdöverleri oluşturduğumuz ekiplerle sürekli kontrol edeceğiz. İl Müdürlüğümüzce söz konusu Bakanlık Talimatı gereğince İl Milli Eğitim Müdürlüğü-Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği içinde  "Biçerdöver Operatör Eğitimi" hazırlanmış, uygulanmış ve başarılı olan operatörler belgelerini almışlardır. Diğer taraftan, İlimiz kontrol bölgelerine ayrılarak, kontrollerde görev alacak teknik elemanlar talimata uygun olarak tespit edilerek eğitilmişlerdir.

Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Yalova'da yaklaşık 38 bin hektar buğday ekilişinin yüzde 85'i biçerdöverle hasat edilmektedir. Bu bağlamda, biçerdöverle biçilen alanda dane kaybını mümkün olan en alt seviyeye indirmekte biçerdöver kullanıcılarının elindedir. Bunun içinde; operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı. Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sık sık temizlenmeli" diye konuştu. 

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA 

"Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerimizi belgeli operatörlere teslim etmeliyiz" diyen Görentaş; "Çiftçilerimiz de operatör belgesi olmayan sürücülere hasast yaptırmamalı, çiftçi tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde İl Müdürlüğüne, ilçelerde de İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine merkez ve ilçelerimizde görevli teknik ekiplerimiz 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. ve 40. maddesine göre işlem yapacaklar" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Arıcılar Kendi Ana Arılarını ÜretebilecekÖnceki Haber

Arıcılar Kendi Ana Arılarını Üretebilece...

Hayvancılık Desteği 2016 Yılında ArttıSonraki Haber

Hayvancılık Desteği 2016 Yılında Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar