Şekerbank

Damızlık Simental Irkı Boğa Dağıtımı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Damızlık Simental Irkı Boğa Dağıtımı Yapıldı
Hayvancılık Desteklemeleri Kapsamında Damızlık Simental Irkı Boğa Dağıtımı Yapıldı
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014-2018 yılları arasında uygulanmak üzere Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki 35 ilde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin başlatılan Projenin amacı: Mevcut büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için ahır-ağıl tadilatı veya yeni inşaat ile koç-teke alımı; ayrıca kapsamdaki illerde, mevcut işletmelerin et üretiminde verimlilik ve kalitenin artırılması, bölgesel kalkınmayı sağlamaya yönelik etçi ve kombine ırklardan damızlık boğa alımı yatırımlarının desteklenmesi olarak belirlenmiştir.

Bingöl'de yapılan hayvancılık genellikle küçük ölçekli aile tipi işletmelerdir. Bundan önceki projelerde yetiştiriciler genellikle büyük ölçekli işletmelerin desteklendiğinden şikâyet etmekteydiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetiştiricilerden gelen bu talepleri dikkate alarak aile tipi küçük ölçekli işletmeleri de destek kapsamına alınmasını sağlamıştır.

Bu Destekleme çerçevesinde 10-49 baş kapasiteli ahır ve 100-200 baş kapasiteli ağıl inşaatlarına P hibe, erkek damızlık boğa/koç/teke alımlarında ise yetiştiricilere % 80 oranında hibe desteği verilmektedir.

Bingöl'de yetiştiricilerin 526 boğa, 1.104 koç, 338 teke ve 156 yeni inşaat başvurusu Bakanlıkca onaylanmıştır. Toplam 262 baş boğa, 501 baş koç, 146 baş teke dağıtımı yapılarak hibe destekleri ödenmiştir.

Yeni ahır/ağıl inşaat projelerini hazırlayıp, İl Müdürlüğüne sunan 73 yetiştiriciden 21 tanesi inşaatlarını bitirmiştir. İnşaatını bitiren 21 kişinin hibe ödemeleri yapılmıştır. Bu hafta itibariyle biten 13 adet inşaata ait hak ediş, yetiştiricilerin belgelerini tamamlamalarını müteakip Bakanlığa gönderilecektir.

Dağıtımı yapılan 262 baş boğa için 1.826.739 TL, 501 baş koç için 601.200 TL, 146 baş teke için 87.600 TL ve hak edişi yapılan 21 yeni ahır/ağıl için toplam 1.400.000 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Böylece bu hibe desteği kapsamında ilimize şu ana kadar toplam 3.915.536 TL hibe ödemesi yapılmıştır.

Dağıtımı yapılmayan erkek damızlık hayvanların en kısa sürede yetiştiricilerimize verilmesi amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. Dağıtımı yapılacak tüm koç ve tekeler hazır olarak bekletilmekte olup, yılbaşından sonra, yaşlarının dolmasını müteakiben dağıtımı yapılacaktır. Yetiştiricilerimizin erkek damızlık hayvanlarını 3 yıl boyunca elden çıkarmamaları, olası ölüm vb. durumlarda mutlaka yerine aynı şartları taşıyan damızlık erkek hayvanı koymaları proje gereği zorunludur. Ayrıca dağıtımı yapılan bu boğaları işletmelerinde kullanan yetiştiricilerimiz başvuru yapmaları halinde anaç hayvan ve buzağı desteklemelerinden de faydalanabileceklerdir.

11.12.2015 tarihi itibari ile  toplamda 44 adet Simental ırkı Damızlık Boğa dağıtımı tarafların katılımı ile gerçekleşmiştir. Dağıtıma Vali Yardımcısı Numan Tahir ŞİMŞEK, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Mehmet YILDIRIM, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü ve müracatta bulunan hayvan yetiştiricilerinin teşrifi ile gerçekleşmiş olup hak sahiplerinin huzurunda kulak küpe numaralarının kuraları çekildi. Kuraları çekilen hayvan yetiştiricilerine Simental ırkı damızlık boğaların dağıtımı yapıldı. Burada dağıtımı yapılan  boğalardan 19 tanesi Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinden, 25 tanesi Bursa Karacabey Tarım İşletmelerinden temin edilmiştir.

Vali Yardımcısı Numan Tahir ŞİMŞEK; ''Boğaların temini ve dağıtımında katkı sağlayan Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine, Koç-Teke temini ve dağıtımdaki katkılarından dolayı da; Bingöl İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğine yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyorum.

Geçen hafta Bakanlığımız tarafından Antalya İlinde yapılan değerlendirme toplantısında bu hibe kapsamındaki iller içerisinde Bingöl’ün bitirilen ahır/ağıl inşaatı ve dağıtımı yapılan damızlık erkek materyali sıralamasında ilk sırada olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir.

Burada dağıtımı yapılan boğaların toplam değeri 440.000,00 TL’dir. Bu hayvanlar için yetiştiricilerimiz adına 352.000,00 TL hibe ödemesi yapılacaktır.

Dağıtımı yapılan ve yapılacak olan tüm hayvanların ilimiz hayvancılığına katkı sağlayacağını ümit ediyor, tüm yetiştiricilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.​'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çatak Programı İle Çiftçi DestekleniyorÖnceki Haber

Çatak Programı İle Çiftçi Destekleniyor

Aspir Tarımı AnlatıldıSonraki Haber

Aspir Tarımı Anlatıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar