Şekerbank

Çolakoğlu: Anız Yangınları Doğal Hayatı Tehdit Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çolakoğlu: Anız Yangınları Doğal Hayatı Tehdit Ediyor
Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
Tofidass

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, hasat sezonunun yaklaştığını, hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığının, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların, anız yangınıyla yok olduğunu, toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini belirten Çolakoğlu, anızı yakmak yerine toprakla karıştırılması gerektiğini bildirdi.

Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalacağını dile getiren Çolakoğlu, şunları kaydetti;

" Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Dolayısıyla Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Ormana sınır alanlarda, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Bağ-Bahçe ve diğer ürünlerin yanmasına sebep olmaktadır. Hava Kirliliği oluşmaktadır, karayolları civarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan duman, karayollarını kaplayarak ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. Elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olmaktadır; toprak üzerindeki mikroorganizmalar ve yaban hayvanları yok edilmektedir. Dolayısıyla doğal denge bozulmaktadır" dedi.

Anız yakmanın kanunlarla da yasaklandığını anımsatan Çolakoğlu, çiftçilere toprağa ve doğaya karşı daha duyarlı olma çağrısında bulundu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri'de Organik Pazar 29 Temmuz'da AçılıyorÖnceki Haber

Kayseri'de Organik Pazar 29 Temmuz'da Aç...

Hedefleri bal verimini ikiye katlamakSonraki Haber

Hedefleri bal verimini ikiye katlamak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar