Şekerbank

Çiftçimizin Yüzü Kışlık Nohut Ve Kışlık Mercimek İle Gülecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçimizin Yüzü Kışlık Nohut Ve Kışlık Mercimek İle Gülecek
Tofidass

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan proje kapsamında Kışlık Nohut ve Kışlık Mercimek demonstrasyonları planlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince yürütülen çalışmalar sonucunda ıslah edilen ve deneme çalışmaları tamamlanan, soğuğa ve hastalığa toleranslı "Arda" ismi verilen kışlık nohut ve ‘’Fırat 87’’ kışlık mercimek çeşidinin Kırıkkale' de ekilişleri yapılacak. 

Kışlık ekimi yapılan yeni çeşitlerin vejetasyon (bitkinin çimlenmesinden hasat dönemine kadarki süre) süresinin uzun olmasından dolayı, bitkinin yağıştan daha çok faydalandığını ve çiçeklenme döneminde sıcaktan daha az etkilendiğini söyleyen İl Müdürü Sırrı Yılmaz; "Kışlık çeşitlerin soğuğa ve antraknoz hastalığına karşı dayanıklı olmasından dolayı yüksek verim sağlandığını aktardı. Şu ana kadar yapılan nohut ve mercimek tarımının mart ayından itibaren ekimi yapılan yazlık çeşitler olduğunu ve çiftçilerin bunlardan yüksek verim elde edemediğini belirten Yılmaz; "Özellikle son yıllarda ıslah edilen çeşitlerin kışlık ekime uygun, hastalık ve soğuğa dayanıklı olduğunu, aynı zamanda yüksek boylu olması nedeniyle biçerdöverle hasadında herhangi bir sıkıntı bulunmadığını, verimde ise en az 2 kat artış sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

Tarımsal faaliyetlerin temel amacı karlılığı arttırmaktır. Bu amaca ulaşmada en çok başvurulan yöntem verimi ve kaliteyi geliştirmektir. 

Yazlık yetiştirilen nohut ve mercimek bitkisinin gelişme dönemi kurak periyoda denk geldiği için verim düşük olmaktadır. Kışlık yetiştirilen bitkiler ise daha iyi bir su rejimine maruz kaldığından dolayı verimleri daha yüksek olmaktadır. 

Kışlık ekimlerde bitkide, daha fazla yeşil aksam gelişmekte, bu da bitkinin daha fazla generatif aksamı desteklemesine ve yazlık ekime nazaran %20-%60 daha yüksek verim vermesine neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımsal İşletme Danışmanlığı Kapsamında Çiftçi Ziyaretleri Devam EdiyorÖnceki Haber

Tarımsal İşletme Danışmanlığı Kapsamında...

Arıcılıkla Uğraşan Genç Çiftçilere Destek Programı GerçekleştirildiSonraki Haber

Arıcılıkla Uğraşan Genç Çiftçilere Deste...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar