CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarını "dağ fare doğurdu" sözleriyle eleştirerek, beklenen taban fiyatın çok altında kalındığını ve çiftçiye verilen desteklerin kaldırıldığını belirtti.

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Dr. İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yeni açıkladığı hububat alım fiyatlarına sert tepki gösterdi. Aygun, fiyatları "Dağ fare doğurdu" sözleriyle değerlendirerek, belirlenen rakamların çiftçinin beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade etti.
"Fiyat Kötü Olunca Açıklamak TMO'ya Kaldı"
Milletvekili Aygun, hububat alım fiyatlarının açıklanma biçimine de dikkat çekti. "Buğdayda taban fiyatı TMO açıkladı. Fiyat, çok iyi olsaydı Cumhurbaşkanı, orta düzey fiyat olsaydı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı açıklardı! Ancak fiyat kötü olunca açıklamak TMO'ya kaldı" sözleriyle, belirlenen fiyatın düşüklüğüne vurgu yaptı.
Beklentinin Altında Kalan Fiyatlar
Dr. İlhami Özcan Aygun, buğdayda kilogram başına en az 16 TL taban fiyat beklentisi içinde olduklarını belirtirken, TMO tarafından ekmeklik ve makarnalık buğday için kilo başına 13,50 TL fiyat verilmesini "Çiftçinin, meslek örgütlerinin beklediğinin çok altında" olarak nitelendirdi.
Kaldırılan Destekler Çiftçiyi Zora Soktu
Aygun, geçmiş yıllarda çiftçiye sağlanan prim desteğinin bu yıl kaldırıldığını da kaydetti. Geçen yıl kilo başına 1,75 TL prim desteği verildiğini hatırlatan Aygun, "Şimdi bunu kaldırmışlar. Gübre desteği, sözleşmeli tohum desteği veriliyordu. Bunu da laf kalabalığı olsun diye taban fiyatın içine koymuşlar. Öyle pazarlıyorlar" ifadeleriyle, bu durumun çiftçiyi daha da zora soktuğunu belirtti.
"Çiftçiyi Bitirdiler" Tepkisi
CHP Vekili Aygun, çiftçinin bu yıl kuraklık ve dondan ciddi zararlar gördüğünü de vurguladı. Açıklanan fiyatlar ve kaldırılan desteklerin bu zorlu koşullarda çiftçinin durumunu daha da kötüleştireceğini belirten Aygun, "Tabutun en son çivisini de AKP çaktı. Çiftçiyi bitirdiler" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın