Şekerbank

Çankırı Sebzesini Kendi Seralarında Üretiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çankırı Sebzesini Kendi Seralarında Üretiyor
Tofidass

Çankırı'da sebze üretimini geliştirmek amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler, İl Özel İdaresi tarafından % 50 desteklenerek seracılık yaygınlaştırılıyor..

İl Müdürü Osman ÇAKIR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN yapılan çalışmaları teknik elemanlarla yerinde inceleme yapmak üzere Merkez Tuzlu da Şahin TEKMEN'e, Hasakça Köyünde Sezgin GANİ ve Yapraklı Balıbıdık Köyünde kurulan Nurettin METİN' e ait seralarda inceleme yaptı. Üreticilerle yetiştirme ve pazarlama konularında bilgi alışverişinde bulundu.        

Bu proje vasıtası ile serada yetiştiricilik yapan üretici sayısı artarak sebze üretimi arttı. Bazı seralarda Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele çalışmaları yürütülmektedir. Çalışmalar kapsamında İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca sebze üreticileri yerinde ziyaret edilerek rutin kontroller yapılmaktadır. Ziyaretlerde üreticilere Entegre Mücadele, yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında bilgi verilmekte sorunlar yerinde çözümlenmektedir. Kontrollü ilaç kullanımı sağlanarak, zirai ilaç kalıntısı olmayan sebze üretimi yapılmaktadır. Çiftçileri kendi serasının uzmanı haline getirmek hedeflenmektedir.

Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Osman ÇAKIR;

"Bu proje ile İlimizde sera sebzeciliğine uygun olan alanlarda sera tesisi ve sebze üretimine teşvik edilerek, öncü olunmasının amaçlandığını Uygulanan proje ile çiftçilerimizin birim alandan maksimum ürün ve geliri elde etmeleri sağlanacağını, Ayrıca proje ile çiftçilerimize istihdam ve sürekli gelir kaynağına sahip olmaktadır.

Özetle; kırsal nüfusu, Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan Çankırı ilinde desteklenmesi gereken tarımsal üretim modellerinin başında seracılık gelmektedir. Valiliğimiz İl Özel İdaresi ve İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğümüz olarak en fazla desteği bu konudaki yatırım projelerine veriyoruz.

İlimizde geçmiş yıllarda seracılık faaliyetleri 100 m2 lik yüksek tünellerde yürütülüyordu. 2013 yılında ise çiftçilerimizin yeni ve modern 504 m2seralarda üretim yapmasını sağladık. 2013 yılında 4 çiftçi ile başladığımız sera teşvikleri, 2014 yılında 10, 2015 yılında 12 ve 2016 yılında ise 22 çiftçi olmak üzere toplam 48 adet yeni seracılık işletmesinin kurulmasına öncülük etmiş oluyoruz. Seraların toplam maliyeti 451.000 TL olup bunun 225.500 TL lik kısmı İl Özel İdaresi, 225.500 TL lik kısmı ise çiftçi katkısıdır.

İl Özel İdaremizce yeterli ve gerekli ödenek sağlandığı taktirde önümüzdeki yıllarda projeye devam edilmesinin yararlı olacağını ve çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda 504 m2 lik seraların yapımına devam edilecektir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sebze Ve Meyve İhracatında Büyük DüşüşÖnceki Haber

Sebze Ve Meyve İhracatında Büyük Düşüş

Çivril’de Kinoa Tarla Günü YapıldıSonraki Haber

Çivril’de Kinoa Tarla Günü Yapıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar