Şekerbank

Buzağı ölümlerini önce TİGEM’de önleyin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Buzağı ölümlerini önce TİGEM’de önleyin
Tofidass

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonunda görüşülmeye başlanan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında konuşan CHP Tarım, Orman ve Köyişleri komisyon üyesi,  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın sorunlarına değindi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı toplantıda Gürer çiftçilerin sorunlarını sıraladı.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarımda ve hayvancılıkta sorunların çözüldüğünü ve çiftçiler için önemli destek sağladıklarını ifade etmesi üzerine söz alan CHP Niğde Milletvekili ve komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı haklı olarak, bulunduğu kurumla ilgili değerlendirmelerinde söylemesi gerekenleri söylemek durumunda. Her hafta sonu biz köylere gidiyoruz. Benim tarlam filan yok ama köylere çok gittiğim için, oradaki çiftçi ne söylüyorsa, oradaki emekçi ne söylüyorsa onu da buraya getirip anlatmaya, aktarmaya çalışıyoruz. Yapılırsa, tabii, onun da faydasının bizden kaynaklandığını çok bilen de yok, Çözümlenen olaylarda da yansıma iktidara oluyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, buradaki söylediklerimiz tarlası, ürünü ve tarımıyla ilgili olan herkesin sorunları çözüm bulsun, herkesin işi olsun, herkesin aşı olsun, herkesin geliri artsın ve yapılan düzenlemeler de bütün olarak herkese faydalı olsun düşüncesiyle fikirlerimizi söylüyoruz.  örnek olsun diye söylüyorum: Niğde bölgesi, biliyorsunuz, patates bölgesi. Şu anda patates depolarda. Ben 800 bin tona yakın patatesten dolayı oluşan mağduriyeti anlatıyorum, Tarım İl Müdürü de "300 ton var depolarda." diyor. Kayıt dışıyı takip etmiyorsunuz. Niğde'de, TÜİK verilerine göre 843 bin ton patates yetişiyorsa yetişen patates esasında 1 milyon 200 bin ton. Nedeni şu: Hazine arazileri toplulaştırılmamış yerlerdeki durumlardan dolayı kaynaklanan üretimden ilgili müdürün haberi yok” dedi.

BUZAĞI ÖLÜMLERİNİ ÖNCE TİGEM ÖNLESİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Hayvancılığın sorunlarına da değinerek Buzağı ölümlerinin önlenememesini de eleştirdi. Gürer, ”Sonra gidiyorum, buzağı ölümleri... Buzağı ölümleri TİGEM'de yüzde 12'den aşağı düşmüyor. Devlet kendi buzağı ölümlerini engelleyemiyor. İşe oralardan başlamak lazım. Bunlar çözümlenirse biz bundan mutlu oluruz” dedi.

DESTEKTEN BORÇ KESİLMESİN

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Bakanlık Desteğinden Çiftçi borcu kesilmesine de karşı çıktı. Gürer”   getirilen taslakla önerilen doğru işler var. Örneğin, toplulaştırmanın tek elde  olması kadar doğru bir şey yok çünkü çok sorun yaşanıyor. 14 bine yakın dava açılmış. Bununla ilgili mağduriyetler var. Bunu bütünleştirerek bir anda çözümcü bir olayın ortaya çıkması ihtiyaç çünkü tarım arazileri çok parçalandı. Verimlilikten tutun da arazinin kullanılmasına kadar sorunlar var. Doğru yapılan bir iş. Ancak  bir kelimeye öyle bir mana yüklersiniz ki gizliliğini uygulamada ortaya çıktığı zaman fark edersiniz. Örneğin, borçların  tarımsal destek ödemeleri mahsup edilmesi.  Zaten çiftçi şu anda ekim yaptığı araziye trafoyla su çektiği an, eskiden devletteyken parasını hasatta falan öderdi. Enerji özel sektöre geçtiği için adamcağız tarlayı sularken parayı ödemedi mi gelip "Hop, dur” diyorlar. "Neyi durduruyorlar ?" "Enerjiyle ilgili parayı ödemediğin için tarlayı sulayamazsın." Ve anında parayı tahsil ettikleri için, hasat dönemi sonunu bile beklemedikleri için müthiş bir mağduriyet var. Yarısı icralık olmuş. Şimdi, burada getirilen düzenlemeyle bir de tarımsal destek verdiğimizden de onu cezai bir hüküm gibi elinden alalım istiyorsunuz. Zaten üretim yapamaz hâle gelmiş, alandaki mağduriyetler artmış. Bu doğru bir yaklaşım değil  “ dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üreticilere Faizsiz Kredi Desteğinin Ayrıntıları Belli OlduÖnceki Haber

Üreticilere Faizsiz Kredi Desteğinin Ayr...

Pirinçte büyük oyun! Çin pirinci piyasada...Sonraki Haber

Pirinçte büyük oyun! Çin pirinci piyasad...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar