Şekerbank

Bursa’nın Siyah İncir Ve Şeftalilerini Korumak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bursa’nın Siyah İncir Ve Şeftalilerini Korumak
Tofidass

Bursa’nın siyah incir ve şeftalilerinin Coğrafi İşaret (Cİ) ile korunup desteklenmesinde sona yaklaşılıyor. Coğrafi İşaret, üreticilerin gelirlerini arttıracak ve pazar fırsatlarını genişletecek bir adım olabilir.

Bu yeni videoda görüldüğü gibi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu iki meyvenin resmen Coğrafi İşaret olarak kaydedilmesinde Bursalı üreticileri destekliyor.

Coğrafi İşaret, yüksek kaliteli bir ürün ile onun kökeni arasındaki bağlantıyı gösteren ve bunu bir fikri mülkiyet hakkı olarak koruyan halka açık etikettir. Son dönemde yapılan bir FAO-EBRD çalışmasınagöre, Cİ kaydı genel olarak üreticilere ve kırsal alanlara çok sayıda fayda sağlamaktadır.

Coğrafi İşaretli gıdalar Fransız Şampanyası'ndan Stilton peynirine kadar çeşitlilik göstermektedir. Cİ; kalite, gelenek, orijinallik ve itibara değer veren ve giderek büyüyen bir pazara hitap eden en iyi fiyatları sunabilir.

Coğrafi İşaret etiketine sahip olmak; sadece Bursa bölgesinden siyah incir ve şeftalilerin kalite, üretim yöntemleri ve güvenilirlik standartları gibi üzerinde anlaşılan kriterleri karşıladığı anlamına gelir ve sadece bu ürünler bu etiketi kullanabilir.

Barakfakih Şeftali Kooperatifi Başkanı Haluk Kürel bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyor. Bursa şeftalisinin giderek meşhur olduğunu belirten Kürel diğer bölgelerdeki şeftali üreticilerinin bazen ürünlerini satmak için Bursa’nın adını ve saygınlığını kullanmalarından şikayetçi. Haluk Kürel “Şeftalimizin adını korumak için Coğrafi İşaret istiyoruz.” dedi. 

Kalabalık bir pazarda öne çıkıyor

Meyvenin yüksek kalitesi; özel yetiştirme koşullarından ve nesiller boyunca aktarılan yerel üretim ve hasat tekniklerinden kaynaklanmaktadır.

Örneğin tombul ve tatlı Bursa siyah incirinin kabuğu başka bir yerde üretilen incirden daha kalındır ve bu da ona daha uzun bir raf ömrü kazandırır.

FAO ve EBRD'nin desteğiyle Bursa siyah incir ve şeftali üreticileri kendi ürünlerine yönelik tüzüğü sonuçlandırmak için birlikte çalışıyorlar.

Bursa adını kullanan üreticilerin belirli kurallara uymak zorunda olduklarını bilmek tüketicilere satın aldıkları ürünün gerçek, güvenilir ve yüksek kalitede olduğuna dair güven verir.

Sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme

Coğrafi İşaretli ürünlerin etrafında kurulan güçlü pazarlama kampanyaları bölgenin kültürel mirasını da koruyabilir ve turizm de dahil olmak üzere iş olanakları yaratabilir.

Bir grup Türk üretici, araştırmacı, sertifika ve hükümet temsilcisi FAO ve EBRD tarafından bu yılın başlarında Fransa'nın Rhône-Alpes bölgesine düzenlenen bir çalışma turu sırasında bu alandaki uygulama ve tecrübeleri yerinde gördü.

Çalışma ziyaretine katılanlar orada iken Coğrafi İşaret etiketleri ile ürünlerin tanıtımı ve korunması ile gelen sosyal ve ekonomik faydalar hakkında daha fazla bilgi edindi.

EBRD Tarımsal İşletme Danışma Başkanı Victoria Zinchuk “Yerel üreticiler ve diğer endüstri oyuncuları arasındaki işbirliği, başarılı bir Coğrafi İşaret için anahtardır. Ve başarılı bir Coğrafi İşaret kırsal kalkınmayı gerçekten yönlendirebilir ve daha kapsayıcı ve sürdürülebilir tedarik zincirleri yaratabilir.” dedi 
FAO-EBRD projesi başladığından beri Bursa'daki üreticiler hem siyah incir hem de şeftaliler için kooperatif birlikleri kurmuşlar ve Bursa’daki Uludağ Üniversitesi’nden yerel kamu yetkilileri ve uzmanlarla ortaklıklar geliştiriyorlar. Üreticiler şu anda Avrupa Birliği pazarlarına erişmelerine yardımcı olacak iki uluslararası Coğrafi İşaret’in kayıt altına alınmalarını bekliyor. 

 FAO ve EBRD yakın zamanda coğrafi işaretlerin ekonomik faydalarını anlatan bir çalışma yayınladı. Araştırılan dokuz örnek olayda kaynağa bağlı kayıt nihai ürünün fiyatını yüzde 20 ila 50 arasında bir katma değer ile artırdı. Çalışma hakkında daha fazla bilgi burada.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi Coğrafi İşaret AldıÖnceki Haber

Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi Coğrafi İşa...

‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele' Paneli DüzenlendiSonraki Haber

‘Kırmızı Palmiye Böceği İle Mücadele' Pa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar