Şekerbank

Bizim Çiftçimizden 2,5-3 Liradan Yabancıdan 7 Liraya Alıyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bizim Çiftçimizden 2,5-3 Liradan Yabancıdan 7 Liraya Alıyorlar
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Çiftçi kardeşim, Konyalı kardeşim, Kırşehirli kardeşim hâlâ öğrenmedin mi kardeşim, hâlâ öğrenmedin mi? Gırtlağına basıp senden alıyorlar, sen üretmeyesin diye götürüp yabancılara veriyorlar. Senden 2,5-3 liradan, yabancıdan da 7 liradan alıyorlar.
Tofidass

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin eleştiri ve açıklamalarda bulundu.

Bizim Tek Güvencemiz Türk Milleti

Parti olarak eizlen ve yoksulların yanında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ezilenlerin yanındayız, yoksulların yanındayız, emek harcayanların yanındayız, alın teriyle kazananların yanındayız, hiç kimsenin yoksul olmadığı bir Türkiye’nin yanındayız. Ne saraydan medet umarız, ne saray çevresinden, bizim tek güvencemiz Türk Milleti, yani Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımız.”

Çiftçinin Desteğini Ödemiyorlar

2006 yılından itibaren tarım kanuna göre ödenmesi gereken tarımsal desteğin az ödendiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Çiftçiye ne getiriyor? Çiftçiye hiçbir şey getirmiyor. Bir daha söylüyorum, çiftçiye beş kuruş bile getirmiyor. Çiftçinin tam tersine 154 milyar 850 milyon lira AK Parti hükümetlerinden alacağı var. Bir daha söylüyorum, 154 milyar küsuratı atıyorum, 154 milyar lira alacağı var. Kanuna göre ödenmesi gereken 154 milyar lirayı 2006’dan bu yana ödemediler.

Traktör Satışları Yüzde 65,8 Oranında Düştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üreticiye traktör yetiştiremiyoruz açıklamasına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben bunu eleştirdiğim zaman, “Çiftçinin traktörü hacizli” dediğim zaman, beyefendi var ya, bu meşhur kibir abidesi, sarayda oturuyor; “Çiftçiye traktör yetiştiremiyoruz ey Kılıçdaroğlu, ne biliyorsun sen?” diyor. Çiftçiye traktör yetiştiremiyoruz, yani çiftçinin durumu o kadar iyi ki, birisini almış yetmiyor, ikinci üçüncü traktörleri de almaya başladı, fabrikalar ful çalışıyor, çiftçiye traktör yetiştiremiyoruz. Çiftçi kardeşim sana sesleniyorum, beni iyi dinle. Ben söylemiyorum, kim söylüyor? Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği söylüyor. Ne zaman söylüyor? Kasım ayında söylüyor. Nerede söylüyor? 2018 raporunda söylüyor. Diyor ki, “Traktör üretimi de yüzde 32 azaldı. İki, traktör satışları bir önceki yıla göre yüzde 65,8 oranında düştü.” Hani çiftçiye traktör yetiştiremiyordunuz! Allah aşkına bunu söylemek... Yalan değil mi bu? Yalanı ben kanıtlamıyorum, bu işi yapanlar kanıtlıyorlar ve sen kalkıyorsun 81 milyona -  bütün havuz medyası da seni veriyor, diğer medya da korkudan veriyor - kalkıp diyorsun ki, “Çiftçiler traktör kuyruğunda, traktör yetiştiremiyoruz.” Ben ne yetiştiremediğimizi çok iyi biliyorum; sana efuli yetiştiremiyoruz, ejder meyvesi yetiştiremiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Yabancı Çiftçi kazanırken Türk Çiftçi Neden Kazanmıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Çiftçi çok çalışır az az kazanır açıklamasını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bakın değerli arkadaşlar, Malatya’da kendisini yakan bir çiftçi vardı traktörüyle beraber. O çiftçi bir Japon çiftçisi mi? Hayır, bizden. Bakın, bu sarayın memurları var, adlarına Bakan denilen memurları var, atamayla geldikleri için. Ne diyor? Nerede söylüyor? 8 Aralık 2018’de söylüyor, üstelik bir çiftçi toplantısında söylüyor. Diyor ki, “Çiftçi çok çok çalışır, az az kazanır. Bunun genel kanunu ne yazık ki böyledir. Çok çok çalışır, az az kazanır...” Peki kardeşim, sen bunu söylüyorsun, peki bu Fransız çiftçisi niye çok çok kazanıyor, İngiliz çiftçisi niye çok çok kazanıyor, Japon çiftçisi niye çok çok kazanıyor, Güney Kore çiftçisi niye çok çok kazanıyor da, bizim çiftçi az az kazanıyor, neden? Genel kanun... Genel kanun değil, bu sarayın kanunu, kibir abidesi olan sarayın kanunu; çiftçinin gırtlağını tutmuş para vermiyor, alacağını dahi vermiyor.”

Çiftçiden Nohutu 2,5 TL Alıyor Yabancıdan 7 TL’ye Alıyor

Tarım ithalatında nohut konusunda değinen Kılıçdaroğlu, “Bakın size bir örnek, kime çalışıyor bunlar? Örnek vereceğim, çok somut örnek, Allah aşkına iyi dinleyin. 1990’lı yıllarda Türkiye’de nohut üretimi 8 milyon dekar alanda yapılırdı, 2017 rakamları 4 milyon dekarda yapılıyor, yani 4 milyon dekar üretimin dışına çıkmış. En çok nohudu kim üretiyor? Kırşehir 46 bin ton, Ankara 35 bin ton, Konya 35 bin ton nohut üretiyor. Çiftçi 2018’de nohudu kaçtan sattı? 2,5-3 liradan sattı. Yetmiyor, şimdi nohut ithal ediyorlar. 2018’de 92 bin ton nohut ithalatı yapıldı, 92 bin ton! Diyeceksiniz ki, yetmiyor ithalat yapıldı. Kaç lira ödendi biliyor musunuz? 118 milyon dolar! Kaça geliyor kilosu? 7 liraya. Bizim çiftçiye kaç liradan verdik? 2,5-3 liradan. Yabancı çiftçiye kaç liradan verdik? 7 liradan verdik. Bunların yatacak yeri yok diyorum da inanmıyorsunuz. Bunu çiftçi kardeşim, Konyalı kardeşim, Kırşehirli kardeşim hâlâ öğrenmedin mi kardeşim, hâlâ öğrenmedin mi? Gırtlağına basıp senden alıyorlar, sen üretmeyesin diye götürüp yabancılara veriyorlar. Senden 2,5-3 liradan, yabancıdan da 7 liradan alıyorlar. Bir de diyorlar ki biz vatanseveriz, bir de diyorlar ki biz milliyetçiyiz, bir de gelip bu bütçe kanununda evet oyu veriyorlar!” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye ve KKTC arasında tarım alanında iş birliği protokolüÖnceki Haber

Türkiye ve KKTC arasında tarım alanında...

“Proje İçin İlk Adımımızı Attık”Sonraki Haber

“Proje İçin İlk Adımımızı Attık”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar