Şekerbank

Beyşehir'de Geleneksel Çetmi Şeker Fasulyesi Festivali yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Beyşehir'de Geleneksel Çetmi Şeker Fasulyesi Festivali yapıldı
Tofidass

Beyşehir’de, Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali’nin 8’incisi gerçekleştirildi.

Beyşehir’e bağlı Akçabelen Mahallesi’nde, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Akçabelen Mahallesi Muhtarlığı işbirliğinde düzenlendi. Festivale, bölgenin dört bir yanından davetliler katıldı. Katılan tüm davetlilere ise yörenin coğrafi işaretli ürünü olan kazanlarda pişirilen şeker fasulye yemeği ikram edildi.
 
Programa katılan Beyşehir Belediye Başkanımız Adil Bayındır, Akçabelen Mahallesi ile gönül bağının olduğunu dile getirerek, soyların boyların geldiği yer diyerek vurgu yaptı.
 
Başkanımız Bayındır, “Akçabelen Mahallesi ile gönül bağı köprümüz, genlerimizden geliyor. Ecdadımız bizlere 1071 yılı hatta Miryokefalon’da dahil bu bölgeye gelip yerleşerek bizlere bu vatanı bize hediye etmişler. Eski adı Çetmi olan Akçabelen Mahallemizin adını Belediye Meclisinden tekrar Çetmi olarak değiştirme kararı aldık. Çünkü ben Çetmi’yi sevdim. Soyumu, boyumu sevdim. Bu soy, Allah’u Teâlâ’nın Torosların eteğine Antalya’nın terasını yaptığı, Beyşehir boğazının önünde olan Çetmi’de, Beyşehir Gölünün o ılık ılık esen serin rüzgârlarını en çok burada hissediyorum.
 
Beyşehir Gölü ve ecdadında kullandığı 8 bin yıldan beri kullanılan, bizim Gembos dediğimiz Antalya’nın ise Demir Kapı dediği yolun güzergâhında Çetmi Fasulye Festivali hayırlı olsun. Bu bölge insanının hiç birini ayırt etmeden, hiç kimseyi diğerine değişmeden önemle söyleyeceğim şu cümle;  Beyşehir ve bölgesinde ki yaşayan boylar ve soylar devletine bayrağına saygılı olup imanını özüyle yaşayanlardır, cümleleriyle tarif ediyorum.  Değerli konuklar hayırlı olsun diyorum. Çetmi’li kardeşlerim fasulye festivalinin bu yıl 8’incisini yapıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çalışkan, dürüst, şerefiyle, namusuyla yaşayan güzel insanların festival gününü kutluyorum.
 
Ama bir şeyi söylemek istiyorum. Gembos yolundan bahsedince, rakım olarak yüksek olmayan ecdadında atıyla, devesiyle kolay geçtiği güzergahı yapan, bir bağımsız Belediye Başkanı olarak söylüyorum. Başta Cumhurbaşkanı’mıza gelmiş geçmiş Ak Parti hükümetlerine ama onların Ulaştırma Bayındırlık Bakanlarına toprağımızın güzel evlatları değerli evlatları Milletvekillerimize, İlçe Başkanlarına İl Başkanları’na sonsuz teşekkürü Beyşehir halkı adına borç olarak söylüyorum. Allah hepsinden razı olsun. Allah devlete zeval vermesin.
Dünden bugüne bize bu toprakları vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşı olan Kara Ali Çavuş ve Mehmet Onbaşı nezdinde, bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle anıyorum.”
 
Ak Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı da Çetmi’li Kara Ali Çavuş’u ve oğlu Mehmet Onbaşı’yı rahmetle anarak şu açıklamalarda bulundu;
 
“Biz bugün burada rahatça özgürce bağımsız bir şekilde festivallerimizi yapıyor, bayrağımızı dalgalandırıyor, ezanımızı okuyorsak onların yapmış olduğu o fedakarlıklar, vermiş oldukları o canlar, akıtmış oldukları o kanlar üzerine buradayız. Onlar orada olmasaydı bugün burada bize bu vatan yurt olmazdı. Onları bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Burada almış olduğumuz kararlar, yapmış olduğumuz eylemler ve her bir kurum her bir siyaset mekanizması da bu şuurla bilinçle mecburen hareket etmek zorundadır. İbni Haldun’un dediği gibi coğrafya bir kaderdir ve o kaderi biz yüz yıl önce nasıl yaşadıysak aynı şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Yüzyıl öncesinde bu topraklarda emeli olanlar yine bu şekilde o hayallerini devam ettirdikleri için yüzyıl öncesinde Kara Ali Çavuş’un vermiş olduğu mücadele bugünde hala devam ediyor. Değerli kardeşlerim, 8’incisi düzenlenmiş olan Akçabelen Şeker Fasulye Festivalimizin inşallah bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Benden önce güzel dileklerde bulundu konuşmacı arkadaşlarımız, bende onların bütün temennilerine katılarak şunu ifade etmek isterim; tabi Çetmi Şeker fasulyesinin sofralarımızın lezzeti, hanelerimizin bereketi. Akçabelen’inde kalkınma vesilesi olacaktır.
 
Beyşehir Ak Parti ilçe Başkanı Recep Elkin ise “8’incisi düzenlenen Çetmi Şeker Fasulyesi Şenliğimize gelmekten gurur ve onur duydum. Özellikle Akçabelen’in Beyşehir, Konya bölgesinde ve Türkiye genelinde ciddi bir paydası, ciddi bir geçerliliği vardır. Kara Ali Çavuş rahmetle minnetle yad ettiğimiz, oğlu Mehmet Onbaşıyla birlikte dillere destan bir şehitlik hikayesiyle Çetmimizi en üst noktalara taşımaktadır. Tabi Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyemiz, ata tohumundan devam ederek günümüze gelip coğrafi işareti almış bölgemizin gurur ve onur kaynağı olmuş ve olmaya da devam edecektir. Bu şenliklerimizin inşallah daha ileride ki zamanlara daha ileride ki yerlere taşınacağından hiçbir şüphemiz yoktur. Emeği geçen herkese ve katılan tüm davetlilere teşekkür ediyorum” dedi.
 
Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı İsmail İnlidere, “Her yöreye özgü güzellikler olduğu gibi Akçabelenimiz’in, Çetmimiz’in şeker fasulyemizi tanıtmak amacıyla düzenlenen organizasyonda hepiniz hoş geldiniz. Sizlerle bu festivalde bir arada bulunmaktan şeref duydum. Bölgemizin marka değeri olan şeker fasulyemizi ülke genelinde tanıtıp daha güzel festivallerde bir arada olmak ümidiyle hepinizi Allah’a emanet ediyorum saygıları ve selamlarımı sunuyorum.
 
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu festivale en çok katılanlardan birisi olarak bu yıl 8’incisini düzenliyoruz. Özellikle festivalin düzenlenmesinde emeği geçen başta, Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz, muhtarımız, Beyşehir Belediyemiz, Ziraat Odamız, İlçe Tarım Müdürümüz, hepsini tebrik ediyorum. Çünkü bu etkinliklerde istikrar çok önemlidir. Sürdürülebilirlik çok önemlidir. Bunun devam ettirilmesi de özelikle Çetmi fasulyesinin, şeker fasulyesinin pazarının devamlılığı açısından da son derece önemlidir.”
 
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, “Yıllardır üretimi yapılan Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi’nin ata tohumu başta olmak üzere coğrafi iklim toprak lezzet gibi özellikleriyle farklılık meydana getirerek dinlenen fasulyemiz 2019 yılında Beyşehir İlçe Tarım Müdürlüğümüz’ün çalışmalarıyla Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Belgesi alarak değerini ispatlamıştır. 2021 yılında fasulyemiz 6 ülkeye ihracı yapılarak ülkemize ve çiftçimize katma değer kazandırmıştır. Fasulyemiz her geçen yıllarda ulusal ve uluslararası pazarlar da ünü artarak markalaşma yolunda ilerlemektedir. Bu kapsamda asıl işin kahramanları olan Akçabelen çiftçilerini huzurlarınızda şahsım ve kurumum adına kutlar, ürünlerinin ve emeklerinin bereketli olmasını dilerim. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak üreticilerimize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra her konuda destek ve katkılarımız artarak devam edecektir. Festivalimizin bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennileriyle hepinizi saygı ve muhabbetle selamlarım.”
 
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağıralı, “Şuan için biliyorsunuz coğrafi işaretini almış olan 7/24 hiç durmadan çalışan fedakâr cefakâr çiftçi kardeşlerimiz pandemi demedi gece gündüz demedi hak ettiğini aldı. Sizlerle biz gurur duyuyoruz. İnşallah bunun devamlılığını aynı zamanda kalitesini koruma ve üretimini arttırma ve Türkiye ekonomisini ve kendi çiftçilerimizin ekonomisine katkı yapacağını bunu daha da ileriye götürmeleri için burada hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.”
 
Çetmi Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Yıldırım, “Ne kadar tarlanız olursa olsun dediğim gibi ne kadar paranız olursa olsun hiçbir yerde dünyanın hiçbir yerinde Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesini yetiştiremezsiniz. Bu yüzden ki elimizde ki bu cevherin kıymetini bilip, onu iyi pazarlayıp, iyi kullanalım. Burada tabi kooperatifimiz de muhtarlarımızda üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapıyor. Emeği geçen herkese ve tüm üreticilerimize teşekkür ederim.”
 
Çetmi Muhtarı İsmail Duman, “Fasulyemiz ata tohumu, bizler atalarımızdan neslimizden bu tohumu nasıl yetiştirip nasıl daha iyi yerlere getirebilmek için elimizden geldiği kadar çaba sarf ediyoruz. Kooperatifimiz muhtarlığımız sayın siyasi büyüklerimiz aldığımız desteklerden şimdi şu anda kurmuş olduğumuz eleme tesisimiz paketleme tesisimiz her şey hepsi şu anda faaliyete geçmiştir. İnşallah biz bu fasulyeyi daha ileriye daha kaliteli olarak üretmeye devam edeceğiz.”
 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Efeler'in enginarları toprakla buluştuÖnceki Haber

Efeler'in enginarları toprakla buluştu

Manisa'da 'Kulavanta' güvenli hale geldiSonraki Haber

Manisa'da 'Kulavanta' güvenli hale geldi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar